Bewoonbaar tuinhuis: mag dat en waar let ik op? | Geldersche Houtbouw

Bewoonbaar tuinhuis: mag dat en waar let ik op?

In dit artikel leest u over de regels van het bewonen van een tuinhuis.

Wilt u een tuinhuis laten bouwen waar u ook in kunt wonen? Bent u benieuwd of dat mag volgens de wet, waar u allemaal op kunt letten, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe dat zit met mantelzorg in een tuinhuis? De regels voor het bewonen van een tuinhuis kunnen best ingewikkeld zijn! Daarom zetten we het zo overzichtelijk mogelijk voor u op een rijtje.

TIP: Wilt u liever persoonlijk advies over het bouwen van een bewoonbaar tuinhuis? Neem dan contact op met Geldersche Houtbouw.

Bewoonbaar tuinhuis bouwen vergunning

Bewoonbaar tuinhuis bouwen vergunning

Allereerst de vraag of u voor het bouwen van een tuinhuis een vergunning nodig heeft. Mits u zich aan een aantal regels op het gebied van hoogte en grootte houdt, mag dat in de meeste gevallen zonder vergunning. In ons artikel over tuinhuis regels kunt u deze specifieke regels raadplegen. U kunt tevens navraag doen bij de gemeente.

Tuinhuis als woonbestemming, hoe zit dat?

Tuinhuis als woonbestemming, hoe zit dat?

Dat uw tuinhuis theoretisch gezien bewoond kan worden, betekent nog niet dat dat ook mag. Standaard geldt de regel dat u mag wonen in een tuinhuis (bijgebouw), indien deze op maximaal 4 meter van het hoofdgebouw staat, op een deel van het perceel met woonbestemming. Bovendien mag het bestemmingsplan wonen in een tuinhuis op uw locatie niet uitdrukkelijk verbieden. 

Verder moet het tuinhuis voldoen aan de eisen om als woonfunctie bestempeld te kunnen worden. Dat betekent dat er lichttoetreding, isolatie en verwarming moet zijn. Is dit allemaal het geval? Dan voldoet het tuinhuis aan de eisen om als woonfunctie door te gaan. Dat wil zeggen dat u het tuinhuis voor een overnachting kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor uzelf of voor vrienden en familie die een nachtje willen blijven.

Permanent wonen in tuinhuis? Nee!

Permanent wonen in tuinhuis? Nee!

Mag u dan ook permanent in een tuinhuis gaan wonen? Nee, dat mag niet zomaar! Er kunnen echter verschillende redenen zijn dat u dat wel zou willen. Bijvoorbeeld een tuinhuis als woning voor uw kinderen (die hebben dan hun eigen stekje in de tuin). Ook zien stellen die uit elkaar gaan dit soms als (langdurige) oplossing. Wilt u toch permanent in een tuinhuis wonen, dan moet u bij de gemeente een aanvraag indienen voor een wijziging van het bestemmingsplan.

Controle op permanent in tuinhuis wonen

Controle op permanent in tuinhuis wonen

Mogelijk is uw volgende vraag wat dan permanent wonen in een tuinhuis inhoudt. In de basis geldt dat u er dagelijks en voor onbepaalde tijd slaapt. In praktijk wordt gekeken naar of u wel of niet ergens anders staat ingeschreven. Het is immers lastig te controleren of een tuinhuis bewoond wordt, zeker als u elders uw hoofdverblijf heeft. Normaliter grijpt de gemeente in als ze er op welke manier dan ook achter komen (of vermoeden) dat er sprake is van ‘illegale bewoning’ van het tuinhuis.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten tuinhuis aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten tuinhuis!

Wij begrijpen dat het kiezen van het perfecte tuinhuis een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw tuinhuis aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Tuinhuis als mantelzorgwoning, hoe zit dat?

    Tuinhuis als mantelzorgwoning, hoe zit dat?

    U mag uw tuinhuis als mantelzorgwoning inzetten. Hierbij dient het tuinhuis wel aan een aantal mantelzorgwoning regels te voldoen. Zo mag deze niet hoger zijn dan 5 meter, en soms zelfs nog lager als het tuinhuis een bepaalde afstand van het hoofdgebouw afstaat. In principe mag de bewoner van de mantelzorgwoning voor onbepaalde tijd blijven wonen in het tuinhuis. 

    Het is echter belangrijk om te weten dat u na afloop van de mantelzorg, het tuinhuis niet mag veranderen naar een woning (in ieder geval niet vergunningsvrij). In de meest gevallen zal de conclusie zijn dat u uw tuinhuis kunt laten staan, maar dat u de badkamer en keuken dient te verwijderen.

    Pre mantelzorg tuinhuis

    Wilt u overigens het tuinhuis al gebruiken als zorgwoning, zonder dat daadwerkelijke ‘mantel’zorg al aan de orde is? Lees dan verder over de pre mantelzorgwoning. Hierbij kunt u een tuinhuis bewonen al voordat de mantelzorgsituatie er is. Er zitten strikte regels aan.

    Bewoonbaar tuinhuis inrichten: tips

    Bewoonbaar tuinhuis inrichten: tips

    Wilt u uw tuinhuis tijdelijk bewonen of bent u van plan om er een mantelzorgwoning van te maken? Let dan specifiek op de eisen voor bouwwerken die door kunnen als woning. Zo dient uw tuinhuis bijvoorbeeld voorzien te zijn van goede isolatie. Dat is voor uzelf ook wel prettig natuurlijk! Zo voorkomt u dat u in de kou zit of een extra hoge energierekening krijgt.

    De beste tip is om uw bewoonbaar tuinhuis zo in te richten zoals u uw woning ook zou inrichten. Dat kan natuurlijk wel wat kleiner uitpakken qua formaat, maar niet qua faciliteiten. U wilt goed werkend sanitair, een keuken, een (afgescheiden) slaapkamer, et cetera. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een overkapping aan laten bouwen.

    Bewoonbaar tuinhuis bouwen? Geldersche Houtbouw!

    Bewoonbaar tuinhuis bouwen? Geldersche Houtbouw!

    U weet nu dat u mag slapen in een tuinhuis, mits deze aan bepaalde regels voldoet, maar dat u er niet permanent mag wonen (tenzij u daar een vergunning voor krijgt). De regels kunnen dus alsnog best complex zijn, omdat het bestemmingsplan, de locatie van uw tuinhuis en overige gemeentelijke regels van invloed kunnen zijn.

    Bij Geldersche Houtbouw hebben we ervaring met het bouwen van comfortabele tuinhuizen, waarin u kunt slapen, die u later kunt ombouwen tot mantelzorgwoning, of andersom waarbij u kiest voor een zorgwoning die u later om kunt bouwen tot tuinhuis. Wat uw wensen ook zijn, u kunt op ons rekenen voor ontwerp en realisatie van uw comfortabele tuinhuis. En heeft u vergunningen nodig? Wij nemen het vergunningsproces uit handen!

    Plan een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek in onze showroom in Kootwijkerbroek, waar u ook een goed beeld krijgt bij de verschillende ontwerpen tuinhuizen. We geven u dan ook meteen een vrijblijvende prijsindicatie op basis van uw wensen. Daarna kunt u beslissen of u met ons aan de slag wilt voor het laten bouwen van uw bewoonbaar tuinhuis.

    Neem contact met ons op

    Naam(Vereist)

    Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

    Realistische visuals
    Realistische visuals
    Het eindresultaat is tekenend voor u.
    3000+ gebouwen
    3000+ gebouwen
    Deze ervaring telt door in ieder project.
    Hoge bouwsnelheid
    Hoge bouwsnelheid
    Moderne, gecontroleerde productie.
    Hoge waardering
    Hoge waardering
    Een 9+ door meer dan 900 klanten.