Tuinhuis regels: mag ik een tuinhuis vergunningsvrij bouwen? | Geldersche Houtbouw

Tuinhuis regels: mag ik een tuinhuis vergunningsvrij bouwen?

Het hangt af van verschillende factoren of u een vergunning voor een tuinhuis nodig heeft.

Een tuinhuis in de tuin is een waardevolle aanvulling, zowel op esthetisch als functioneel gebied. Maar mag u eigenlijk zomaar een tuinhuis zonder vergunning bouwen? Het antwoord is nog niet zo simpel, want een tuinhuis vergunningsvrij bouwen mag alleen als deze voldoet aan bepaalde regels. Laten we daar eens op inzoomen.

TIP: Liever persoonlijk advies? Neem dan contact op met Geldersche Houtbouw en leg uw situatie voor. Wij regelen indien nodig tevens de vergunning voor uw tuinhuis.

Tuinhuis zonder vergunning bouwen, mag dat?

Tuinhuis zonder vergunning bouwen, mag dat?

In sommige gevallen mag u een tuinhuis vergunningsvrij bouwen. Dat heeft onder meer te maken met de lokale bouwvoorschriften en de omvang van uw bouwwerk. Naast het feit of u een vergunning nodig heeft, zijn er ook nog tuinhuis bouwen regels waar u zich aan dient te houden. We gaan er hieronder dieper op in. Staat uw tuinhuis op uw voorerf? Dan dient u altijd een tuinhuis vergunning aan te vragen, ongeacht de omvang of uitstraling.

Hoe groot mag een tuinhuis zijn zonder vergunning?

Hoe groot mag een tuinhuis zijn zonder vergunning?

Het antwoord hangt af van de oppervlakte van uw bebouwbare achtererf. In de meeste gevallen geldt (bebouwingsgebied tot 100 m2), dat u altijd 50% van het gebied mag bebouwen. Let op, ook andere bouwwerken dienen mee gerekend te worden. Heeft u bijvoorbeeld al een schuur, dan dient u de oppervlakte van de schuur en het tuinhuis bij elkaar op te tellen, en zonder vergunning onder die 50% te blijven. Daarnaast gelden onderstaande regels bij grotere bebouwingsgebieden:

Hoeveel m2 vergunningsvrij tuinhuis:

Bebouwingsgebied minimaal 100m2 en maximaal 300 m2: maximaal 50 m2 plus 20% van het gebiedsdeel dat groter is dan 100 m2.

Bebouwingsgebied minimaal 300 m2: maximaal 90 m2 plus 10% van het gebiedsdeel dat groter is dan 300 m2, met een maximum tot 150 m2.

Hoe hoog mag een tuinhuis zijn?

Hoe hoog mag een tuinhuis zijn?

De maximale hoogte van een tuinhuis hangt af van de hoogte van uw woning, en de afstand van het tuinhuis tot uw woning. Hieronder de eisen aan een vergunningsvrij tuinhuis. Wilt u buiten deze grenzen bouwen, dan is een vergunning aanvragen vereist.

Maximale hoogte tuinhuis

Binnen 4 meter van woning: mag niet meer dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag uitsteken. Houd het plafond van uw woonkamer als richtlijn aan. Heeft u een bungalow (dus huis zonder verdiepingen), dan mag het tuinhuis niet (0 centimeter) boven de eerste bouwlaag uitsteken. Grote kans dat u toch al niet van plan was om hoger te bouwen, omdat een hoog tuinhuis op zo’n korte afstand tot de woning vaak het uitzicht belemmert.

Vanaf 4 meter van woning: u mag altijd minimaal 3 meter hoog bouwen zonder vergunning. Tussen 3 en 5 meter mag ook vergunningsvrij, mits u kiest voor een schuin dak met een maximale hellingshoek van 55 graden, waarbij het laagste punt van het dak niet boven de 3 meter komt (dak moet dus op 3 meter of lager beginnen, en nok mag maximaal 5 m zijn). Uw tuinhuis mag daarnaast niet hoger zijn dan uw woning, en de afstand van uw tuinhuis tot de erfgrens van de buren heeft invloed op deze regel. Daarover nu meer.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten tuinhuis aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten tuinhuis!

Wij begrijpen dat het kiezen van het perfecte tuinhuis een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw tuinhuis aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Regels tuinhuis erfgrens

  Regels tuinhuis erfgrens

  Ook al staat uw tuinhuis meer dan 4 meter van uw woning af, wanneer uw tuinhuis op of nabij de erfgrens geplaatst wordt, gelden uitzonderlijke regels. Deze regels en afwijkingen hiervan zijn bespreekbaar met uw buren (of buur). Indien u rekening houdt met het recht op licht van uw buren, en toestemming van hen krijgt, dan kunt u buiten deze regels gaan.

  Maximale hoogte tuinhuis op erfgrens:

  Afstand tuinhuis tot erfgrens buren: de maximale hoogte van het dak (nok) wordt bepaald door de afstand van het tuinhuis tot de erfgrens. Daarvoor geldt de volgende formule:

  Maximale hoogte daknok = (afstand tuinhuis tot erfgrens in meters x 0,47) + 3 meter

  Voorbeeld: stel dat uw tuinhuis 1,5 meter van de erfgrens af zou komen, dan geldt (1,5 meter x 0,47) + 3 meter = 3,705 meter. Dit is de maximale hoogte van uw tuinhuis.

  Afstand tuinhuis tot openbare erfgrens: het tuinhuis moet minimaal 1 meter van openbaar gebied geplaatst worden, zoals wegen, vaarwater of groen. Gaat het om een brandgang, dan is deze afstandsregel niet van kracht. Dit is dus een uitzondering.

  Vergunning tuinhuis: monumentaal pand

  Vergunning tuinhuis: monumentaal pand

  Wanneer uw woning als monumentaal of beschermd pand is bestempeld, dan dient u altijd een tuinhuis bouwen vergunning aan te vragen. Wanneer u niet zeker weet of uw woning hieronder valt, kunt u dit navragen bij de gemeente.

  Boete tuinhuis zonder vergunning

  Boete tuinhuis zonder vergunning

  Heeft u een tuinhuis in gedachten dat niet voldoet aan de regels voor vergunningsvrij tuinhuis bouwen? Dan dient u een vergunning aan te vragen via uw gemeente. Let op, het is belangrijk om te weten dat u niet altijd een vergunning krijgt. In dat geval kunt u uw plan beter bijstellen. Indien u toch bouwt en de gemeente dit uitvindt, dan krijgt u vaak een bepaalde periode om uw (nieuwe, dure) bouwwerk te slopen. Doet u dit niet, dan kunt u een dwangsom opgelegd krijgen, die kan oplopen tot meer dan €10.000!

  Tuinhuis bouwen met of zonder vergunning? Geldersche Houtbouw!

  Tuinhuis bouwen met of zonder vergunning? Geldersche Houtbouw!

  Geldersche Houtbouw is uw partner voor het realiseren van uw prachtige tuinhuis op maat, en onze ontwerpers gaan graag aan de slag op basis van uw wensen. Uiteraard adviseren we u over het vergunningsvrij bouwen van uw tuinhuis. Wilt u toch buiten de regels gaan? We verstrekken de juiste gegevens en constructietekeningen, en weten zo vaak de juiste vergunning voor u te regelen. We nemen dit dus voor u uit handen!

  Gaat de gemeente toch niet akkoord, dan passen wij uw tuinhuis ontwerp aan, net zolang totdat u tevreden bent over uw vergunningsvrije tuinhuis. Neem contact met ons op voor meer informatie, persoonlijk advies of het plannen van een afspraak in onze showroom.

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.