Pré mantelzorgwoning, wat is het en wanneer mag het?

Pre mantelzorgwoning (regels)

Pre mantelzorgwoning (regels)

Soms weet u al dat u een mantelzorgwoning wilt laten bouwen, bijvoorbeeld voor uzelf of voor een familielid. En een goede voorbereiding is het halve werk. Momenteel zijn er echter een aantal landelijke regels die het wat lastiger maken om voor een pre mantelzorgwoning te kiezen. We vertellen u daar graag wat meer over, en zoomen in op wat wel mogelijk is. Lees verder als u overweegt om een pre mantelzorgwoning te laten bouwen.

Wat is een pré-mantelzorgwoning?

Wat is een pré-mantelzorgwoning?

De pré-mantelzorgwoning of pre mantelzorgwoning, is een mantelzorgwoning die al bewoond mag worden voordat er een mantelzorgsituatie is. Het voordeel van een pre mantelzorgwoning is dat families of vrienden in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, ook als mantelzorg op dat moment nog niet noodzakelijk is.

Waarom kiezen voor een pre mantelzorgwoning?

Waarom kiezen voor een pre mantelzorgwoning?

Mantelzorg is een fijne manier van zorg verlenen, omdat familie of vrienden elkaar op deze manier kunnen helpen. Het nadeel omtrent de regels van mantelzorgwoningen bouwen, is dat dit in principe pas vergunningsvrij mag als die zorgbehoefte daadwerkelijk aanwezig is. Maar vaak heeft u op dat moment wel andere dingen aan uw hoofd. Bovendien kost het tijd om een mantelzorgwoning op te bouwen. Met een pre mantelzorgwoning doet u deze voorbereidingen al voordat het zover is, wat u op termijn veel stress kan besparen.

Pre mantelzorgwoning vergunning nodig?

Pre mantelzorgwoning vergunning nodig?

Over het bouwen van een pre mantelzorgwoning is nog weinig regelgeving. Soms stellen gemeentes deze pre mantelzorgwoning regels zelf op, maar landelijk is daar niets over bepaald – behalve dat het vergunningsvrij bouwen van een pre mantelzorgwoning in de basis niet toegestaan is. Navraag doen bij uw gemeente is daarom noodzakelijk.

Eisen vergunning pre mantelzorgwoning

Eisen vergunning pre mantelzorgwoning

In de meeste gevallen zal u wel een vergunning krijgen voor het bouwen van een pre mantelzorgwoning, mits u aan de volgende eisen en richtlijnen voldoet. In sommige gemeentes kan het onder deze voorwaarden dus ook vergunningsvrij.

 • Zorgvrager dient AOW-gerechtigde leeftijd te hebben.
 • U moet zich houden aan de algemene regels voor mantelzorgwoning bouwen, denk aan regels omtrent de hoogte, afmetingen en afstand tot hoofdgebouw.
 • Er wordt verwacht dat mantelzorg binnen 10 jaar noodzakelijk is.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw dromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Pré mantelzorgwoning nog niet bewonen

  Pré mantelzorgwoning nog niet bewonen

  Mocht u geen vergunning krijgen voor een pre mantelzorgwoning, dan is er nog een andere optie. U kunt kijken of u een houten schuur of garage kunt laten bouwen, die u op een later moment om kunt zetten tot mantelzorgwoning. Deze schuur of garage mag op dat moment nog niet bewoond worden, en mag tevens niet voorzien zijn van essentiële woononderdelen, zoals een keuken en een badkamer. Deze kunt u er dan later inbouwen. Uiteraard kunt u tijdens het inrichten van uw houten schuur of garage al wel rekening houden met het feit dat er later een keuken en badkamer ingebouwd kunnen worden.

  Hoe kan ik een pré-mantelzorgwoning bouwen?

  Hoe kan ik een pré-mantelzorgwoning bouwen?

  We zetten hier nog kort op een rijtje wat we zojuist besproken hebben, zodat u weet wat de mogelijkheden zijn op het gebied van pré-mantelzorgwoningen bouwen. Houd er rekening mee dat de regels altijd kunnen veranderen. Het is daarom van belang om de actuele regels te controleren. Geldersche Houtbouw kan u hierover adviseren.

  • Pré-mantelzorgwoning Rijksoverheid: nog geen landelijke regels, een vergunning voor het bouwen van een 2e woning is noodzakelijk (deze wordt dan ook nog niet als mantelzorgwoning gezien). 
  • Pré-mantelzorgwoning gemeente: sommige gemeentes bieden uitzonderlijke regels voor het bouwen van een vergunningsvrije pre mantelzorgwoning. Navraag in uw gemeente is noodzakelijk. Is het niet vergunningsvrij, dan kunt u in sommige gevallen wel een vergunning krijgen voor het plaatsen van dit bouwwerk.
  • Pré-mantelzorgwoning later ombouwen: als u geen vergunning krijgt voor een pré mantelzorgwoning, dan kunt u een garage of schuur laten plaatsen, die u op een later moment voorziet van badkamer en keuken.

   

  Pre-mantelzorgwoning vergunning nodig? Geldersche Houtbouw biedt hulp!

  Pre-mantelzorgwoning vergunning nodig? Geldersche Houtbouw biedt hulp!

  Bij Geldersche Houtbouw zijn we gespecialiseerd in het bouwen van houten gebouwen. Denk aan houten huizen, schuren en mantelzorgwoningen. Wij zijn tot in detail op de hoogte van de regels omtrent de bouw en adviseren u hier graag over op basis van uw persoonlijke situatie. Wilt u door ons een pre mantelzorgwoning laten bouwen en is hiervoor een vergunning nodig? Dan nemen we het hele vergunningsproces voor u uit handen. Zo heeft u er zelf geen omkijken naar. Contacteer ons als u persoonlijke vragen heeft over de mogelijkheden op uw perceel en in uw situatie.

  Tip: Bezoek de Open Mantelzorgwoning dagen!

  Pre mantelzorgwoning bouwen bij Geldersche Houtbouw

  Pre mantelzorgwoning bouwen bij Geldersche Houtbouw

  Bij Geldersche Houtbouw bouwen we een (pre) mantelzorgwoning prefab. Dat betekent dat we alle voorbereidingen in onze grote werkplaats doen. Zo zit u zelf niet in de rommel. Wij houden ons aan deadlines en zorgen voor een vlot en soepel proces. Komt u eens langs in onze showroom om de vele mogelijkheden te ontdekken en ga met ons om tafel zitten om uw comfortabele pre mantelzorgwoning op maat te laten samenstellen.

  Wat zeggen klanten over ons

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.