Wat zijn de fiscale gevolgen van een mantelzorgwoning? Lees het hier!

Mantelzorgwoning fiscaal

Wat zijn de fiscale gevolgen van een mantelzorgwoning?

Bij het laten bouwen van een mantelzorgwoning komt heel wat kijken. Het ontwerp en de realisatie kunt u uit handen geven, maar u bent vast ook benieuwd naar de fiscale gevolgen. Gaat u meer of minder betalen met een mantelzorgwoning in uw tuin, en waar moet u rekening mee houden? In dit artikel zetten we het overzichtelijk op een rijtje.

Aanschaf mantelzorgwoning

Aanschaf mantelzorgwoning

De fiscale gevolgen van een mantelzorgwoning beginnen al bij de financiering. Wie betaalt de bouw, de zorggever of de zorgdrager? Degene die erin gaat wonen of de eigenaar van het hoofdgebouw? Wie wordt de werkelijke eigenaar van het gebouw? We schetsen de fiscale gevolgen graag aan de hand van een situatie.

 

Uw vader en/of moeder – we spreken voor het gemak hier van ‘ouders’ – willen in een mantelzorgwoning gaan wonen, die jullie bij uw woning (hoofdwoning) willen laten plaatsen. De situaties zijn tevens van toepassing op niet-familie / andere relaties.

  • U betaalt de mantelzorgwoning: geen directe fiscale gevolgen. De mantelzorgwoning telt bovendien niet mee voor de WOZ-waarde. Indien u een hypotheek heeft dient u (vaak) toestemming aan de bank te vragen.
  • Uw ouders betalen de mantelzorgwoning, u wordt eigenaar: de Belastingdienst kan dit zien als een schenking, want uw ouders ‘schenken u’ een mantelzorgwoning. In dat geval moet u mogelijk schenkbelasting betalen.
  • Uw ouders betalen de mantelzorgwoning, en worden ook eigenaar: hoewel de mantelzorgwoning op uw grond staat, kunt u een opstalrecht of erfpachtrecht regelen. Dit betekent dat uw ouders de eigenaar van de mantelzorgwoning worden. Het gevolg is dat gemeentelijke lasten betaald dienen te worden.

 

Mantelzorg Belastingdienst: veel gestelde vragen

We schetsten hierboven de meest voorkomende situaties en diepen ze hieronder verder uit aan de hand van een aantal vragen over de fiscale gevolgen van mantelzorgwoningen.

Kosten en hypotheekrente mantelzorgwoning fiscaal aftrekbaar?

Kosten en hypotheekrente mantelzorgwoning fiscaal aftrekbaar?

De kosten voor een mantelzorgwoning zijn niet aftrekbaar. Wordt er een (extra) hypotheek afgesloten voor het bouwen van de mantelzorgwoning? Of de kosten aftrekbaar zijn hangt af van de situatie. Als uw ouders (zoals in het hierboven benoemde voorbeeld) in de mantelzorgwoning gaan wonen, dan hangt het ervan af wie eigenaar van de woning is. Uzelf kunt namelijk niets aftrekken als u al een andere hoofdwoning heeft.

WOZ-waarde mantelzorgwoning, vindt er door de bouw een stijging plaats?

WOZ-waarde mantelzorgwoning, vindt er door de bouw een stijging plaats?

De mantelzorgwoning valt onder tijdelijke voorzieningen en wordt daarom niet meegenomen in het berekenen van de WOZ-waarde.

Schenkbelasting mantelzorgwoning, wanneer betalen?

Schenkbelasting mantelzorgwoning, wanneer betalen?

Als de ouders de mantelzorgwoning bekostigen (zorgvrager) op de grond van het kind (zorggever), dan wordt deze automatisch eigendom van het kind. En dan komt de vraag op of er sprake is van een schenking van de ouders aan het kind.

Als er iets vastgelegd wordt, zoals dat de woning een roerende zaak is en eigendom van de ouders blijft, dan hoeft er geen schenkbelasting betaald te worden. Dat wil zeggen dat de mantelzorgwoning moet worden afgebroken zodra de zorgvrager overlijdt (of in ieder geval ontdoen van keuken en badkamer). 

Wordt hier niets over vastgelegd, dan wordt de woning gezien als een schenking aan het kind, die hierover schenkbelasting moet afrekenen met de Belasting. Tot een bedrag van €6.035 (2023) kan vrij geschonken worden. Vervolgens zijn de percentages afhankelijk van de relatie tussen zorggever en zorgdrager. U vindt hier de actuele schenkbelasting tarieven. Indien u geen familie bent, zijn de percentages van schenkbelasting hoger.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Mantelzorgwoning box 3: is huur vragen slim?

    Mantelzorgwoning box 3: is huur vragen slim?

    Mogelijk denkt u aan een slimme constructie, waarbij u de mantelzorgwoning betaalt en waarbij uw ouders u huur betalen. Zo kunt u die eventuele hypotheek aflossen. Maar is dit slim? De huuropbrengst valt in box 3 en wordt relatief zwaar belast. Vaak betaalt u dan niet linksom maar rechtsom alsnog de belasting. Een boekhouder kan u hierover tot in de puntjes adviseren, omdat het rendement afhangt van uw persoonlijke financiële situatie.

    Eigen huisnummer voor mantelzorgwoning, goede keuze?

    Eigen huisnummer voor mantelzorgwoning, goede keuze?

    Dan rest ook nog de vraag of het slim is om een eigen huisnummer voor een mantelzorgwoning aan te vragen. Ook dit hangt weer af van de persoonlijke situatie. Het behouden van hetzelfde huisnummer heeft als voordeel dat de gemeentelijke belastingen niet toenemen, en dat er ook niet betaald hoeft te worden voor een extra energiecontract.

    Daarentegen kan dit wel invloed hebben op de hoogte van premies en uitkeringen. Denk aan de AOW, huurtoeslag, bijstandsuitkering, et cetera. Dat komt omdat hierbij de redenering wordt gevolgd dat ‘samenwonenden’ elkaar in levensonderhoud kunnen voorzien.

    Mantelzorgwoning fiscaal aantrekkelijk? Laat u informeren!

    Mantelzorgwoning fiscaal aantrekkelijk? Laat u informeren!

    Wie wordt eigenaar, wie betaalt, hoe richten jullie het in? Wat fiscaal gezien de meest aantrekkelijke situatie is, hangt volledig af van de persoonlijke financiële situatie van de zorgdrager en zorggever. Wij raden daarom altijd aan om dit met een boekhouder te bespreken. Die brengt advies uit op basis van financiële gegevens.

    Let op: Geldersche Houtbouw kan u informeren en adviseren, maar is geen boekhouder. Fiscale regels kunnen op ieder moment veranderen. Advies van een boekhouder op basis van uw persoonlijke situatie is daarom aanbevolen.

    Mantelzorgwoning bouwen? Geldersche Houtbouw!

    Mantelzorgwoning bouwen? Geldersche Houtbouw!

    Weet u hoe u het hele proces rondom de betaling en (eigendoms)registratie van de mantelzorgwoning wilt regelen? Dan bent u aan het juiste adres bij Geldersche Houtbouw. Wij ontwerpen uw prefab houten mantelzorgwoning volledig op maat. Bezoek onze Open Mantelzorgwoning Dagen of kom langs in onze showroom in Kootwijkerbroek (Gelderland). De koffie staat voor u klaar en we bieden u graag een vrijblijvende offerte.

    Wat zeggen klanten over ons

    Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

    Realistische visuals
    Realistische visuals
    Het eindresultaat is tekenend voor u.
    3000+ gebouwen
    3000+ gebouwen
    Deze ervaring telt door in ieder project.
    Hoge bouwsnelheid
    Hoge bouwsnelheid
    Moderne, gecontroleerde productie.
    Hoge waardering
    Hoge waardering
    Een 9+ door meer dan 900 klanten.