Mantelzorgwoning financieren, hoe werkt dat? Lees het hier!

Mantelzorgwoning financiering

Mantelzorgwoning financiering: wat zijn de mogelijkheden?

Wilt u de zorg van een dierbare op u nemen? Of bent u als zorgvrager op zoek naar de mogelijkheden voor financiering van een mantelzorgwoning? In dit artikel zetten we de opties op een rijtje en gaan we ook nog wat dieper in op de fiscale gevolgen van bepaalde keuzes. Doe er uw voordeel mee!

Hoe mantelzorgwoning financieren?

Hoe mantelzorgwoning financieren?

Voor het financieren van een mantelzorgwoning krijgt u geen subsidie. U zult dit dus uit eigen zak moeten betalen of een lening/hypotheek moeten nemen. We zetten hieronder de meest voorkomende opties voor de financiering van een mantelzorgwoning uiteen.

1. Mantelzorgwoning financieren met eigen vermogen

1. Mantelzorgwoning financieren met eigen vermogen

Als u over voldoende spaargeld of eigen vermogen beschikt, kunt u ervoor kiezen om de mantelzorgwoning zelf te financieren. Dit betekent dat u geen leningen hoeft af te sluiten en geen rente hoeft te betalen. Dit is bijvoorbeeld ook een goede optie als er geld vrij is gekomen door de verkoop van de woning van de zorgvrager.

2. Geld voor mantelzorgwoning lenen bij familie

2. Geld voor mantelzorgwoning lenen bij familie

Als u niet over voldoende eigen vermogen beschikt, kunt u ervoor kiezen om geld te lenen bij familieleden. Een familielening kan gunstig zijn, omdat de rente vaak lager is dan bij een bank en er meer flexibiliteit kan zijn bij het aflossen. Bovendien neemt u als zorggever de zorg op zich (of als zorgvrager heeft u dat in het verleden gedaan), waardoor familie wellicht blij is dat zij ook hun steentje kunnen bijdragen. Het is echter belangrijk om goede afspraken te maken en de lening juridisch te laten vastleggen.

Financiering mantelzorgwoning met persoonlijke lening

Financiering mantelzorgwoning met persoonlijke lening

Een persoonlijke lening bij een bank of financiële instelling is een andere mogelijkheid. Met een persoonlijke lening leent u een vast bedrag dat u in termijnen terugbetaalt, inclusief rentekosten. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente fiscaal aftrekbaar kan zijn. Bovendien is dit vaak de enige optie als het gaat om een losstaande mantelzorgwoning in de tuin.

Hypotheek mantelzorgwoning afsluiten

Hypotheek mantelzorgwoning afsluiten

Als u al een eigen woning heeft, kunt u in sommige gevallen een hypotheek afsluiten om de mantelzorgwoning te financieren. Soms is het mogelijk om een tweede hypotheek op uw bestaande woning te nemen. Vaak dient de mantelzorgwoning hierbij een aanbouw aan de huidige woning te zijn. U kunt u hierover het beste laten adviseren. Een hypotheek heeft vaak een lager rentebedrag dan een persoonlijke lening, maar is niet altijd bruikbaar.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Mantelzorgwoning financieren met subsidie?

  Mantelzorgwoning financieren met subsidie?

  Er bestaat momenteel (2023) geen subsidieregeling voor mantelzorgwoningen en naar verwachting gaat die er in de nabije toekomst ook niet komen. Uiteraard kunnen de regels op ieder moment veranderen. U kunt overigens wel vergoedingen/ondersteuning ontvangen. Daarover leest u meer in ons artikel over mantelzorg subsidie.

  Financiering mantelzorgwoning: wie betaalt?

  Financiering mantelzorgwoning: wie betaalt?

  Naast het kiezen van een optie voor de financiering, komt ook nog de vraag op wie de mantelzorgwoning gaat betalen. Aan de keuze die u maakt zitten namelijk fiscale gevolgen, waardoor (een van) beide partijen alsnog financieel ongemak kunnen ervaren. 

  Stel dat uw dierbare een mantelzorgwoning op uw perceel wil laten bouwen, en dat u degene bent die zorg gaat verlenen, is het dan logisch dat u of de ander de mantelzorgwoning financiert? Dit zijn de fiscale gevolgen:

  • U financiert mantelzorgwoning: dit heeft geen directe fiscale gevolgen. Bovendien wordt de mantelzorgwoning niet meegenomen in de WOZ-waarde.
  • Uw dierbare financiert mantelzorgwoning: uw dierbare kan niet zomaar de mantelzorgwoning betalen die op uw perceel komt te staan. De Belastingdienst ziet dit waarschijnlijk als een schenking, waardoor u schenkbelasting betaalt.
  • Uw dierbare financiert mantelzorgwoning en wordt eigenaar: dit klinkt misschien niet logisch, maar om bovengenoemde schenkbelasting te voorkomen kunt u opstalrecht of erfpachtrecht regelen. Zo kan uw dierbare de mantelzorgwoning financieren zonder dat u daar extra belasting over betaalt.

  We snappen dat dit allemaal best ingewikkeld is en omdat de beste financiële keuze ook afhangt van uw persoonlijke situatie (cijfers) en die van uw dierbare, is het aanbevolen om dit uit te laten zoeken door een boekhouder. We hebben daarnaast een artikel geschreven over de fiscale gevolgen van een mantelzorgwoning, waar u meer informatie kunt lezen.

  Mantelzorgwoning bouwen die past bij het budget

  Mantelzorgwoning bouwen die past bij het budget

  Sowieso is het slim om bij het bouwen van een mantelzorgwoning rekening te houden met het budget. U heeft immers al genoeg aan uw hoofd en financiële problemen die voortkomen uit het zorgen voor een dierbare is wel het laatste waar u op aan het wachten bent. Daarom kiest u bij voorkeur voor een mantelzorgwoning die past bij uw budget. Zorgwoningen zijn tegenwoordig immers verkrijgbaar in tal van prijsklassen.

  Budgetvriendelijke mantelzorgwoning op maat? Geldersche Houtbouw!

  Budgetvriendelijke mantelzorgwoning op maat? Geldersche Houtbouw!

  Bij Geldersche Houtbouw zijn we gespecialiseerd in prefab mantelzorgwoningen op maat. Onze ontwerpers inventariseren uw wensen, en maken op basis daarvan een passende schets die ook bij uw budget past. U ontvangt een vrijblijvende offerte, zodat u er nog even over na kunt denken. Spreekt het u aan? Dan gaan we graag voor u aan de slag.

  We nodigen u van harte uit in onze showroom in Kootwijkerbroek (Gelderland) waar de koffie klaarstaat en waar we u graag meerdere voorbeelden van mantelzorgwoningen laten zien. U bent daarnaast ook welkom op onze Open Mantelzorgwoning Dagen en kunt ons tevens via telefoon en e-mail bereiken voor eventuele vragen.

  Wat zeggen klanten over ons

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.