Subsidie op mantelzorgwoning, bekijk hier de actuele subsidies!

Mantelzorgwoning subsidie

Mantelzorgwoning subsidie: wat is mogelijk?

Mantelzorg geven is een dankbaar gebaar. U zorgt voor een onbepaalde periode voor een dierbare en zorgt voor ruimte op uw perceel, waar diegene kan wonen (of u gaat er zelf wonen en uw dierbare blijft in de hoofdwoning wonen). Maar omdat de hulp onbepaald is kan dat nog best wat financiële lasten met zich meebrengen. Hoe zit dat met de subsidie op een mantelzorgwoning en van welke regelingen kunt u gebruik maken? Lees het hier.

Mantelzorgwoning bouwen subsidie, bestaat dat?

Mantelzorgwoning bouwen subsidie, bestaat dat?

Nee, helaas bestaat er op dit moment geen subsidieregeling voor het bouwen van een mantelzorgwoning. De kosten voor het bouwen komen volledig voor eigen rekening, of voor die van de dierbare die u gaat verzorgen. Wie het beste de financiering kan verzorgen hangt af van tal van factoren en ook van uw eigen wensen. Hierover kunt u meer lezen in ons artikel over fiscale regels mantelzorgwoning. U ontdekt daar tips over wat financieel gezien de beste optie is in uw situatie voor de financiering van de zorgwoning.

Geen subsidie mantelzorgwoning, wat is wel mogelijk?

Geen subsidie mantelzorgwoning, wat is wel mogelijk?

Dat er geen subsidie op het bouwen van een mantelzorgwoning zit, betekent gelukkig niet dat er geen enkele tegemoetkoming is voor deze mooie manier van zorg verlenen. Hieronder noemen we een aantal regelingen en vergoedingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken.

Mantelzorgwoningcompliment (mantelzorgwoningwaardering)

Mantelzorgwoningcompliment (mantelzorgwoningwaardering)

Als mantelzorger levert u een belangrijke bijdrage aan de zorg voor uw naaste. Met de vergrijzing wordt dat gezien als extra positief, het is immers al druk in de verzorgingstehuizen. Om mantelzorg te stimuleren is daarom het mantelzorgcompliment in het leven geroepen. Dit staat ook wel bekend als mantelzorgwaardering.

In praktijk wil het zeggen dat gemeentes een bepaald budget hiervoor krijgen, dat zij naar eigen inzicht mogen besteden. De ene gemeente doet dat in de vorm van een geldbedrag, de andere gemeente biedt kortingsbonnen of tegoedbonnen, of regelt bijeenkomsten voor mantelzorgers. Vraag daarom na in de gemeente wat bij u van toepassing is.

Mantelzorgwoning vergoeding: de Wmo vergoeding

Mantelzorgwoning vergoeding: de Wmo vergoeding

Gemeenten hebben als taak om ervoor te zorgen dat mensen zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarom geeft de gemeente ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In de Wmo (Wmo 2015 wet) is opgenomen dat men ondersteuning biedt om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten.

Hoe gaat dat in praktijk in zijn werk? Dat verschilt per gemeente. In de basis moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van de hulpvrager. Vervolgens kan de gemeente tegemoet komen met tijdelijke maatwerkvoorzieningen, zoals (extra) huishoudelijke hulp of begeleiding, die dan (deels) vergoed wordt.

Onder bepaalde voorwaarden geeft de gemeente tevens een persoonsgebonden budget (pgb) uit. De Sociale Verzekeringsbank zorgt voor de betaling, die direct wordt gedaan aan de partij van waaruit de ondersteuning nodig is. Vraagt een zorgvrager een persoonsgebonden budget aan, dan kan dat bijvoorbeeld gegeven worden aan de mantelzorger als uitbetaling. Wel moet u soms een eigen bijdrage betalen.

Of u recht hebt op pgb en of u een eigen bijdrage moet betalen hangt af van de persoonlijke situatie. Goed om te weten is dat het inkomen hier niet in mee wordt genomen. De gemeente mag hier geen inkomensgrens voor stellen. We raden u aan om contact op te nemen met uw gemeente om te weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie.

Houd er rekening mee dat als u geld uit het pgb-budget ontvangt, er verschillende fiscale gevolgen zijn. Zo kan het invloed hebben op uw toeslagen en bouwt u geen pensioen op. U leest hierover meer bij de Rijksoverheid. Of het financieel gezien aantrekkelijk is hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt dit navragen bij een boekhouder.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Vervoerskosten vergoeding mantelzorg

  Vervoerskosten vergoeding mantelzorg

  Soms moet u als mantelzorger de zorgvrager vervoeren. Denk aan afspraken naar het ziekenhuis, maar net zo goed hobbymatige aangelegenheden. In sommige gevallen kunt u dan een gehandicaptenparkeerkaart gebruiken. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente.

  Daarnaast heeft u mogelijk recht op een OV-begeleiderskaart. Zo kan de mantelzorger gratis meereizen met het openbaar vervoer als de zorgvrager niet in staat is om alleen te reizen.

  In sommige gemeentes worden ook reiskosten vergoed als u een laag inkomen heeft. Deze vergoeding vindt plaats vanuit de bijzondere bijstand. Ook hier wordt individueel bepaald of u hier aanspraak op kunt maken. Kortom, doe navraag bij uw gemeente.

  Mantelzorgwoning goedkoper dan zorginstelling

  Mantelzorgwoning goedkoper dan zorginstelling

  Kijkt u puur naar de kosten van een mantelzorgwoning zonder subsidie, tegenover de kosten van een zorginstelling? Dan valt deze laatste in veel gevallen duurder uit. De zorgvrager dient daar immers een eigen bijdrage te betalen. U kunt als zorggever bijvoorbeeld met de zorgvrager een maandelijkse tegemoetkoming afspreken.

  Mantelzorgwoning die past bij uw budget

  Mantelzorgwoning die past bij uw budget

  Wist u dat u een mantelzorgwoning na overlijden onklaar moet maken? Zo bent u verplicht om de keuken en badkamer te verwijderen. Bovendien komen deze kosten voor eigen rekening (of voor die van de zorgvrager, daarover maakt u samen afspraken). Wij adviseren u daarom om bij het ontwerp van de zorgwoning al rekening te houden met het feit dat u deze ooit moet laten ombouwen. U kunt deze dan nog gebruiken als hobbykamer, garage of opslagruimte, zodat deze waarde aan uw woning toevoegt.

  Mantelzorgwoning subsidie en vergoeding: laat u informeren

  Mantelzorgwoning subsidie en vergoeding: laat u informeren

  Zoals u leest verschilt het per gemeente wat u aan vergoedingen (direct of indirect) kunt ontvangen. Bovendien kunnen de regels op ieder moment veranderen. We raden u aan om bij uw gemeente te informeren naar de mogelijkheden, en voor eventuele fiscale gevolgen navraag te doen bij een boekhouder.

  Mantelzorgwoning op maat? Geldersche Houtbouw!

  Mantelzorgwoning op maat? Geldersche Houtbouw!

  Wilt u een mantelzorgwoning laten bouwen die aansluit bij uw budget? Dan kunt u terecht bij Geldersche Houtbouw. Wij ontwerpen en realiseren de zorgwoning volledig op maat. Wij kunnen deze zo inrichten dat u deze altijd kunt aanpassen naar een bijgebouw, zodat u het bouwwerk ook in de langere toekomst kunt blijven gebruiken. Kom langs in onze showroom in Kootwijkerbroek voor inspiratie, een ontwerp op maat en vrijblijvende offerte. Bezoek onze Open Mantelzorgwoning Dagen of neem contact met ons op voor meer informatie.

  Wat zeggen klanten over ons

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.