Zonnepanelen op schuur, mag dat zomaar? | Geldersche Houtbouw

Zonnepanelen op schuur, mag dat zomaar?

Er zitten diverse regels aan het plaatsen van zonnepanelen op een schuur.

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee, toch? Dus ook op een schuur, zo zou u denken. Toch horen we tegenwoordig steeds vaker tegengeluiden, en lijkt Nederland Zonnepanelenland verzadigd te raken. Een goed moment om in te zoomen op de regels omtrent het plaatsen van zonnepanelen op een schuur. Mag dat zomaar? Hoe zit dat met vergunningen, verzekeringen en andere zaken? Na het lezen van dit artikel weet u de antwoorden!

Zonnepanelen op schuur: vergunning nodig?

Zonnepanelen op schuur: vergunning nodig?

Mag ik zonnepanelen op een schuur plaatsen zonder vergunning? Ja, in de meeste gevallen mag dat wel! U hoeft dus geen vergunning aan te vragen voor zonnepanelen op uw schuur.

Een uitzondering geldt als u in een beschermd stadsgezicht woont. Er kunnen dan uitzonderlijke regels gelden. Wij adviseren u daarom altijd om navraag te doen bij de gemeente, om 100% zeker te weten dat het vergunningsvrij mag. U kunt ook zelf de vergunningscheck doen via het Omgevingsloket.

TIP: Laat u een schuur met zonnepanelen bouwen door Geldersche Houtbouw, dan kunnen wij dit vergunningsproces volledig voor u uit handen nemen.

Zonnepanelen schuur: vergunningsvrij, maar niet regelvrij

Zonnepanelen schuur: vergunningsvrij, maar niet regelvrij

De Rijksoverheid heeft de brochure Zonnecollectoren en zonnepanelen gepubliceerd, waarin steeds de laatste regels omtrent zonnepanelen vergunningen en regels gepubliceerd worden. Een aantal highlights die interessant zijn om te weten als u zonnepanelen op uw schuur wilt plaatsen.

 • Controleer of u een omgevingsvergunning nodig heeft (in de meeste gevallen is dat niet zo, en anders dan vraagt u deze aan bij uw gemeente).
 • Ook al heeft u geen vergunning voor uw schuur met zonnepanelen nodig, u dient wel aan regels te voldoen. Denk aan de regels uit het Bouwbesluit (waarin ook staat dat u veilig en gezond moet werken) en het burenrecht.
 • De omvormer moet geïntegreerd zijn in de zonnepanelen, of aan de binnenzijde van de schuur worden geplaatst.
 • De hellingshoek van het paneel moet hetzelfde zijn als die van het dak, tenzij het om een plat dak gaat, dan gelden de volgende regels.
Zonnepanelen op plat dak schuur

Zonnepanelen op plat dak schuur

Het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak van uw schuur heeft meerdere voordelen. Zo kunt u ze op deze manier altijd de juiste windrichting bepalen, waardoor de panelen maximaal renderen. En vindt u zonnepanelen minder mooi? Met een plat dak zijn ze niet tot nauwelijks zichtbaar vanaf de grond.

U mag zonder vergunning zonnepanelen op het plat dak van uw schuur plaatsen, mits deze voldoet aan de volgende regel:

De afstand tussen zonnepanelen en dakranden moet groter dan of gelijk zijn aan de hoogte van het zonnepaneel.

Concreet wilt dat zeggen dat als uw zonnepaneel 1 meter hoog is, dat de afstand tot de dakrand ook minimaal 1 meter moet zijn. Daardoor heeft u wellicht minder ruimte over op uw schuurdak om de zonnepanelen te plaatsen. Overleg met uw installateur over de optie tot kleinere zonnepanelen als u ze dichter bij de rand wilt plaatsen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten schuur aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten schuur!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte schuur een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten schuur aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Waarom zonnepanelen op schuur plaatsen?

  Waarom zonnepanelen op schuur plaatsen?

  Wilt u zonnepanelen en is het dak van uw woning ongeschikt? Misschien dat uw schuur een betere optie is. Bijvoorbeeld uw schuur met plat dak, of uw schuur met schuin dak dat op een andere windrichting ligt dan uw hoofdwoning.

  Een andere reden is omdat u extra zonnepanelen wenst en uw dak al vol ligt. Met zonnepanelen op uw schuur kunt u bijvoorbeeld uw jacuzzi of zwembad verwarmen. Let op, het leggen van extra zonnepanelen wordt naar verwachting steeds minder aantrekkelijk, en tegenwoordig betalen we zelfs terugleverkosten. Op dit moment behaalt u normaal gezien het meeste rendement als uw opbrengst en verbruik in balans zijn.

  Door deze regel is het misschien ook minder erg dat u met de zonnepanelen een bepaalde afstand tot de dakrand moet aanhouden.

  Schuur met zonnepanelen plaatsen? Geldersche Houtbouw!

  Schuur met zonnepanelen plaatsen? Geldersche Houtbouw!

  U weet nu meer over de regels omtrent het plaatsen van zonnepanelen op een schuur. Zoals u kon zien hoeft u in de meeste gevallen geen vergunning aan te vragen, maar gelden er wel een aantal uitzonderingen. Het is dus een kwestie van goed opletten!

  Wilt u een schuur met zonnepanelen laten bouwen? Bij Geldersche Houtbouw nemen we dit hele proces van A tot Z voor u uit handen. Dat begint met een bezoek aan onze showroom, waar u inspiratie op kunt doen. Vervolgens werken we een design voor u uit en bespreken we uw wensen en behoeften betreft de (hoeveelheid) zonnepanelen.

  Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw schuur werken wij samen met een vakkundige partner. En natuurlijk kijken wij vooraf aan welke regels uw schuur moet voldoen, en of u een vergunning voor zonnepanelen nodig heeft.

  Kortom, wij nemen het hele proces voor u uit handen, zodat u zelf nergens omkijken naar heeft. Wilt u meer informatie of een afspraak inplannen? En bent u benieuwd naar een indicatie van de kosten voor een zonnepanelen schuur? Neem contact op.

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.