Houtskeletbouw | Geldersche Houtbouw

Houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw en wat zijn de voordelen?

Houtskeletbouw wordt steeds populairder, omdat hout stevig en duurzaam is.

Houtskeletbouw is een constructietechniek die ervoor zorgt dat gebouwen, zoals woningen, overeind blijven staan. Hoewel veel huizen momenteel voorzien zijn van een betonskelet, zien we dat de populariteit van het houtskelet flink aan het toenemen is. Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van houtskeletbouw. Dit is handig om te weten als u zelf overweegt om een houten woning of houten schuur te laten bouwen.

Wat is houtskeletbouw?

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw (HSB) verwijst naar de houten draagconstructie die gebouwen overeind houdt, ook wel de basis, het skelet of frame van een gebouw genoemd. Middels een speciale bouwtechniek zorgt houtskeletbouw ervoor dat zelfs grote gebouwen gedragen kunnen worden door deze slim aangebrachte constructie.

Wat is het belang van houtskeletbouw?

Wat is het belang van houtskeletbouw?

U kunt een houtskeletbouw eigenlijk ook wel vergelijken met het skelet van een mens. Zonder het skelet zakken we volledig in elkaar. En dat geldt ook voor gebouwen, die zonder skeletbouw niet kunnen bestaan. Houtskeletbouw is bovendien een duurzame manier van bouwen. Zo kiest u voor een gebouw dat lang meegaat, mits de houtskeletbouw op een professionele manier vervaardigd is.

Welke houtsoort wordt gebruikt voor houtskeletbouw?

Welke houtsoort wordt gebruikt voor houtskeletbouw?

Er kunnen verschillende soorten hout worden gebruikt voor houtskeletbouw. Veelal zal gekozen worden voor vurenhout, omdat dit een superlichte maar toch erg sterke houtsoort is. Bovendien is het in grote getalen voorradig, waardoor het ook financieel gezien een aantrekkelijke opties is. Kortom, het bezit alle kwaliteiten die nodig zijn voor het voordelig en veilig opbouwen van een houtskelet.

Houtskelet wel of niet zichtbaar?

Houtskelet wel of niet zichtbaar?

In de meeste gevallen zal het houtskelet niet zichtbaar zijn. Althans, dat is meestal niet de bedoeling. Het is immers een draagconstructie die een functioneel karakter heeft. Toch kiest men er in sommige gevallen voor om het houtskelet wel te laten zien, bijvoorbeeld bij zakelijke panden. Zo kan het natuurlijke en ecologische karakter van het pand juist benadrukt worden. Een skelet van hout is namelijk harstikke duurzaam.

Welke soorten skeletbouw bestaan er?

Welke soorten skeletbouw bestaan er?

Naast houtskeletbouw, bestaan ook staalskeletbouw en betonskeletbouw. Veel woningen zoals wij die kennen bestaan uit betonskeletbouw. Toch merken we de afgelopen jaren dat houtskeletbouw steeds populairder wordt, omdat het een aantal voordelen biedt.

Houtskeletbouw voordelen

Houtskeletbouw heeft verschillende voordelen, bijvoorbeeld als het vergeleken wordt met een skelet van beton. Laten we er eens op inzoomen.

Duurzaam en levensbestendig

Hout neemt CO2 op en dat is gunstig voor het milieu. Het is een nóg duurzamere keuze als het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. En wordt het op de juiste manier bewerkt (bijvoorbeeld thermisch modificeren), dan stijgt het extra in duurzaamheidsklasse. Dat wordt vaak gedaan voor houtskeletbouw, omdat het hout dan ook allerlei andere voordelige eigenschappen krijgt die indirect zorgen voor een extra lange levensduur!

Uitstekend bestand tegen houtrot

Een van die eigenschappen is bijvoorbeeld dat het behandelde hout voor het houtskelet uitstekend bestand is tegen wisselende weersomstandigheden, vocht, schimmels en insecten. Het hout bevat namelijk weinig voedingsstoffen, zodat ongedierte er geen trek in heeft. Dit zorgt voor een langere levensduur.

Extreem brandveilig

Hoewel hout vaak geassocieerd wordt met brandgevaarlijk, is het tegendeel waar. Indien op de juiste manier behandeld is het houtbouwskelet namelijk zelfs brandveiliger dan het betonbouwskelet. Thermische modificatie voorziet in een bepaalde beschermlaag die een brandvertragende werking heeft.

Eenvoudig en snel prefab te realiseren

Prefab houtskeletbouw wil zeggen dat het houtskelet in een werkplaats gerealiseerd wordt, in plaats van op de uiteindelijke locatie. Dat biedt meerdere voordelen. Zo hoeven de bouwers niet in weer en wind te werken. En degene die een woning, garage of schuur laat bouwen, die zit mimimaal in de bouwrommel en herrie. Het prefab houtskelet is relatief eenvoudig te vervoeren, omdat het hout licht is. Prefab houtskeletbouw ten opzichte van opbouwen op locatie biedt ook financiële voordelen.

Uitstekend bestand tegen aardbevingen

In Nederland zullen we het gelukkig niet zo snel meemaken, maar in sommige landen richten aardbevingen flinke schade aan. Het als gevolg stenen gebouwen die scheuren of zelfs volledig instorten. Een gebouw van hout, met houtskeletbouw, is beter bestand tegen aardbevingen. Het risico op het instorten van een woning is dus kleiner.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten bijgebouw aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten bijgebouw!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte bijgebouw een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten bijgebouw aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

  Houtskeletbouw nadelen

  Natuurlijk is het ook belangrijk te zijn om op de hoogte te zijn van eventuele nadelen van houtskeletbouw, zodat u een weloverwogen keuze maakt of het bij u past.

  Laat meer geluid door dan massieve constructies

  Houten constructies laten van nature meer geluid door als beton of metselwerk, wat dus wil zeggen dat houwskeletbouw minder geluidsarm is. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met de juiste isolatie, die niet alleen zorgt voor een beter klimaat in de woning, maar ook voor reductie van het geluid. Kortom, dit nadeel is makkelijk te verhelpen.

  Onprofessionele bouw geeft risico’s

  We vinden het belangrijk om te benadrukken dat houtskeletbouw erg ongunstig kan zijn mits deze op een onprofessionele manier is opgebouwd. Het gaat hier vooral om het gebruiken van ‘niet-geschikt’ hout. Indien hout namelijk niet op de juiste manier behandeld is, dan is het houtskelet juist gevoeliger voor brand en vocht. Het is dus geen nadeel, maar eerder een risico. Vraag daarom altijd naar de behandeling van het hout voordat u definitief een partij kiest voor houtskeletbouw voor uw project.

  Houtskeletbouw iets voor mij? Persoonlijk advies van Geldersche Houtbouw!

  Houtskeletbouw iets voor mij? Persoonlijk advies van Geldersche Houtbouw!

  Twijfelt u of u een woning van hout of van steen wilt laten zetten? We hopen dat we met dit artikel over houtskeletbouw een goed beeld hebben kunnen schetsen van wat het is en wat redenen zijn om ervoor te kiezen, zodat u een weloverwogen keuze maakt. persoonlijk advies komt ook zeker van pas, dus komt u eens langs in onze showroom om te zien hoe houtbouw eruit ziet. Of vraag een indicatie van de kosten aan als u uw maatwerk droomwoning met houtbouwskelet wilt laten realiseren.

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.