Tuinkantoor vergunning | Geldersche Houtbouw

Tuinkantoor vergunning

Wanneer heeft u een vergunning nodig voor een tuinkantoor?

U heeft niet altijd een vergunning nodig voor het bouwen van een tuinkantoor.

Werkt u regelmatig thuis en lijkt het u heerlijk om een eigen tuinkantoor te hebben? Goed idee, want zo geniet u altijd van een inspirerende omgeving dichtbij huis! Maar mag u zomaar een tuinkantoor bouwen in de tuin? Wat zijn de regels? Soms mag u een tuinkantoor vergunningsvrij bouwen, niet altijd. U leest hier hoe dat precies zit.

TIP: Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met Geldersche Houtbouw en leg uw situatie voor. Indien wenselijk en nodig regelen we tevens de vergunning voor u.

Wanneer vergunning nodig tuinkantoor?

Wanneer vergunning nodig tuinkantoor?

Ja, u mag een tuinkantoor zonder vergunning bouwen, mits u aan een aantal regels voldoet. Deze tuinkantoor regels gaan bijvoorbeeld in op de omvang. We splitsen de regels hieronder voor u uit, zodat u weet hoe en wat. Let op, soms kunnen regels per gemeente afwijken. Het is daarom slim om altijd navraag te doen bij de gemeente.

1. Tuinkantoor voor eigen zakelijk gebruik

1. Tuinkantoor voor eigen zakelijk gebruik

U dient uw tuinkantoor voor eigen gebruik te gebruiken. Dat wil zeggen dat u deze niet mag verhuren of er andere commerciële activiteiten mag laten plaatsvinden die niets te maken hebben met de onderneming waarvoor u het tuinkantoor heeft gebouwd. Daarnaast mag u het tuinkantoor ook niet privé gebruiken voor andere doeleinden. Zo mag u er bijvoorbeeld geen logeerkamer in bouwen voor af en toe gebruik.

2. Tuinkantoor vergunningsvrij op uw achtererf

2. Tuinkantoor vergunningsvrij op uw achtererf

Dit spreekt misschien voor zich, maar we benadrukken graag dat uw tuinkantoor verplicht op het achtererfgebied moet worden gebouwd. Vóór uw woning is altijd een vergunning nodig.

3. Maximale grootte van tuinkantoor

3. Maximale grootte van tuinkantoor

Wilt u het tuinkantoor aan uw woning bouwen, dan hangt het te bebouwen gedeelte af van de oppervlakte van uw perceel tegenover het bebouwde gedeelte. Navraag bij de gemeente is noodzakelijk, want de regels verschillen per gemeente. Uw tuinkantoor mag in ieder geval maximaal 4 meter diep zijn, vraag het voor de zekerheid na.

Wilt u een vrijstaand tuinkantoor bouwen, dan mag u inclusief uw eigen woning maximaal 50% van het totale bebouwbare perceeloppervlakte bebouwen, mits dit om een gebied gaat tot maximaal 100 m2. Is het bebouwingsgebied groter, dan geldt het volgende:

Bebouwingsgebied minimaal 100m2 en maximaal 300 m2: maximaal 50 m2 plus 20% van het gebiedsdeel dat groter is dan 100 m2.

Bebouwingsgebied minimaal 300 m2: maximaal 90 m2 plus 10% van het gebiedsdeel dat groter is dan 300 m2, met een maximum tot 150 m2.

Persoonlijk advies van Geldersche Houtbouw? Contacteer ons!

4. Maximale hoogte tuinkantoor

4. Maximale hoogte tuinkantoor

De maximale hoogte van het tuinkantoor hangt af van de afstand tot uw woning. Meet dus op hoe ver deze van uw hoofdgebouw af komt te staan.

Op maximaal 4 meter van uw hoofdwoning: dan mag het tuinkantoor niet meer dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag uitkomen. Heeft u één bouwlaag (bungalow), dan mag het tuinkantoor nooit hoger zijn dan de hoofdwoning.

Vanaf 4 meter van uw hoofdwoning dan mag u altijd 3 meter hoog bouwen. Kiest u voor een schuin dak met een hellingshoek van maximaal 55 graden, dan mag u tot 5 meter bouwen. Hierbij moet het dak wel op of lager dan 3 meter beginnen.

5. Extra regels tuinkantoor bij erfgrens

5. Extra regels tuinkantoor bij erfgrens

Uw tuinkantoor dient minimaal 1 meter van openbaar gebied af geplaatst te worden. Betreft de erfgrens met uw buren, kunt u samen overleggen. Indien u zich houdt aan het recht op licht van de buren en de volgende tuinkantoor regels, dan mag u ook uw kantoor plaatsen. 

Formule voor maximale hoogte dak tuinkantoor:

Maximale dakhoogte = (afstand tuinkantoor tot erfgrens in meters  x 0,47) + 3

Komt uw tuinkantoor bijvoorbeeld op 1 meter afstand van de erfgrens af te staan, dan mag uw tuinkantoor dus maximaal 3,47 meter hoog zijn: (1 x 0,47) + 3 = 3,47 meter.

Toch vergunning voor tuinkantoor nodig? Zo regelt u het!

Toch vergunning voor tuinkantoor nodig? Zo regelt u het!

Wij adviseren u om altijd voor de zekerheid de gemeente re raadplegen, in verband met mogelijke afwijkingen per gemeente. En ook als u weet dat u er een nodig heeft, dan regelt u dit met hen. Houd er rekening mee dat u de benodigde tuinkantoor vergunning niet per se hoeft te krijgen. De gemeente kan uw aanvraag immers ook afwijzen.

Heeft u geen zin in gedoe? Laat uw tuinkantoor bouwen door Geldersche Houtbouw en heb geen last van het regelproces. Wij voeren voor u het gesprek met de gemeente en nemen het regelen van de vergunningen (indien nodig) voor u uit handen.

Boete tuinhuis bouwen zonder vergunning: de gemeente kan de bouw stopleggen en een dwangsom opleggen als er geen vergunning is afgegeven terwijl dat wel zo had moeten zijn.

Tuinkantoor zakelijk aankopen met vergunning?

Tuinkantoor zakelijk aankopen met vergunning?

Dan rest nog de vraag of het slim is om het tuinkantoor zakelijk of privé te kopen. We hebben een uitgebreid artikel daarover geschreven: tuinkantoor fiscaal aftrekbaar. Het komt erop neer dat u gerust uw tuinkantoor zakelijk kunt aankopen, omdat dat veel btw scheelt. U dient er dan wel verplicht een toilet in te maken. Wellicht was u dat toch al van plan, want het is sowieso geen overbodige luxe als u er regelmatig aan het werk bent. Lees voor meer informatie over zakelijk aftrekken het artikel, of raadpleeg uw boekhouder.

Tuinkantoor met toilet bouwen? Geldersche Houtbouw!

Tuinkantoor met toilet bouwen? Geldersche Houtbouw!

Veel ondernemers kiezen voor een tuinkantoor met toilet, zodat u de aankoop zakelijk kunt afschrijven. U kunt er overigens alsnog voor kiezen om uw tuinkantoor met toilet privé te boeken, of kiezen voor een tuinkantoor zonder toilet. Wat uw wensen ook zijn, bij Geldersche Houtbouw bent u aan het juiste adres.

Wij realiseren uw tuinkantoor precies zoals u dat wilt. Met grote schuifpui, plat dak of puntdak, een model dat bij uw huis en tuin past, noem maar op! Komt u eens langs in onze showroom voor inspiratie. We bespreken graag met u uw wensen. Aan de slag? Dan mag u van ons een 3D-design verwachten. Wij realiseren bovendien prefab, zodat u geen last heeft van de bouwrommel. Voor u het weet staat uw nieuwe tuinkantoor te stralen!

Geldersche Houtbouw ontzorgt u van begin tot eind, van ontwerp tot realisatie en het eventueel regelen van de benodigde vergunningen. Neem contact op.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten tuinkantoor aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten tuinkantoor!

Wij begrijpen dat het kiezen van het perfecte tuinkantoor een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw tuinkantoor aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.