Wat is de maximale hoogte van een schuur in verschillende situaties? | Geldersche Houtbouw

Wat is de maximale hoogte van een schuur in verschillende situaties?

De maximale hoogte van een schuur hangt onder meer af van de afstand tot de woning.

Wilt u een schuur op uw perceel bouwen en bent u benieuwd naar de maximale hoogte die u mag aanhouden? Belangrijk om te weten is dat dit verschilt per situatie. Daarom zoomen we in dit artikel in op de maximale hoogte van een schuur in verschillende situaties.

TIP: Liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met Geldersche Houtbouw en leg uw situatie voor. Indien nodig en mogelijk regelen we zelfs de vergunning.

Hoogte schuur zonder vergunning

Hoogte schuur zonder vergunning

Een schuur bouwen zonder vergunning is toegestaan mits deze voldoet aan een aantal eisen, waaronder de lokale bouwvoorschriften en de maximale hoogte van de schuur. De lokale bouwvoorschriften kunt u opvragen bij de gemeente. De maximale hoogte van de schuur is echter wettelijk bepaald en hangt af van een aantal factoren. Die vindt u hieronder. Let op, bezit u een monumentaal pand, dan dient u altijd navraag te doen bij de gemeente.

Maximale hoogte schuur voortuin

Maximale hoogte schuur voortuin

Controle bij de gemeente is noodzakelijk, omdat de maximale hoogte van de schuur in de voortuin afhankelijk is van tal van factoren. Meestal geldt een maximale hoogte van 1 meter, met een maximale oppervlakte van 2 vierkante meter. Dit maakt bijvoorbeeld het bouwen van een hondenhok mogelijk (maar dus ook een kleine schuur). Grote kans dat u echter de schuur in de achtertuin wilt plaatsen, en dan is veel meer mogelijk!

Maximale hoogte schuur achtertuin

Maximale hoogte schuur achtertuin

De maximale hoogte van de schuur in de achtertuin is afhankelijk van de afstand van de schuur tot uw woning, oftewel het hoofdgebouw.

Schuur staat binnen 4 meter van het hoofdgebouw: Dan mag de schuur niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag. Als richtlijn kunt u het plafond van uw woonkamer aanhouden. Heeft u geen tweede bouwlaag (bungalow)? Dan mag de maximale hoogte van de schuur nooit hoger zijn dan de woning zelf.

Schuur staat vanaf 4 meter van het hoofdgebouw af: Dan mag de schuur altijd maximaal 3 meter hoog zijn. Heeft de schuur schuine daken, dan mag u er ook nog een dak van maximaal 2 meter bovenop bouwen (dus maximaal 5 meter, waarbij het dak begint op 3 meter of lager). Hierbij mag de hellingshoek van het dak nooit groter zijn dan 55 graden. 

Let op, er geldt een uitzondering op deze 5 meter als de schuur dichter dan 4,25 meter bij de erfgrens staat. Daar gaan we nu dieper op in.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten schuur aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten schuur!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte schuur een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten schuur aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Maximale hoogte schuur erfgrens

  Maximale hoogte schuur erfgrens

  Wilt u bouwen nabij de erfgrens en staat uw schuur binnen 4 meter van uw woning (hoofdgebouw), dan geldt de basisregel: een maximale schuur hoogte van 3 meter.

  Wilt u bouwen nabij de erfgrens (tot 4,25 meter) en staat uw schuur meer dan 4 meter van uw woning (hoofdgebouw), dan geldt een uitzonderlijke, aanvullende regel.

  Hierop is namelijk een formule van kracht, die op het eerste oog ingewikkeld kan lijken. Maar als u deze eenmaal doorheeft, dan kunt u zelf berekenen hoe hoog uw schuur bij de erfgrens maximaal mag worden.

  Maximale hoogte schuur berekenen: (afstand tot erfgrens in meters x 0,47) + 3 meter

  Voorbeelden

  • Op de erfgrens: (0 x 0,47) = 0 + 3 = 3 meter hoog bouwen (basisregel).
  • 1 meter van erfgrens: (1 x 0,47) = 0,47 cm + 3 = 3,47 meter hoog bouwen.
  • 2 meter van erfgrens: (2 x 0,47) = 0,94 cm + 3 = 3,94 meter hoog bouwen.
  • 3 meter van erfgrens: (3 x 0,47) = 1,41 cm + 3 = 4,41 meter hoog bouwen.
  • 4,25 meter van de erfgrens: (4,24 x 0,47) = 2 + 3 = 5 meter hoog bouwen

   

  Extra regel hoogte schuur erfgrens

  Extra regel hoogte schuur erfgrens

  We zijn er nog niet! Want als u eenmaal heeft berekend hoe hoog uw schuur op de erfgrens mag worden, dient u ook nog rekening te houden met het ‘recht op licht’ van uw buren. Dat wil zeggen dat u hun zonlicht niet mag belemmeren. Ook mag u geen ramen inbouwen die uitzicht hebben op uw buren. Tenzij u toestemming krijgt. Het advies is om altijd in overleg te gaan met uw buren, om achteraf geen onenigheden te krijgen.

  Maximale hoogte schuur op openbare weg grens

  Maximale hoogte schuur op openbare weg grens

  Wilt u juist uw schuur bouwen op of aan de grens met de openbare weg? Dat mag niet zomaar! U dient minimaal 1 meter afstand te houden. Wilt u dit liever niet, dan kunt u het beste uw gemeente contacteren, want het is vaak wel mogelijk om hier een vergunning voor te krijgen. Overigens wordt een brandgang niet als openbare weg gezien. 

  Laat u adviseren door Geldersche Houtbouw

  Laat u adviseren door Geldersche Houtbouw

  Wilt u een schuur bouwen en kunt u persoonlijk advies gebruiken als het aankomt op het ontwerp, de eisen, regels en vergunningen, en de uitvoering? Dan bent u aan het juiste adres bij Geldersche Houtbouw. Samen met u overleggen we uw wensen, presenteren we u een 3D-design en gaan we over tot de realisatie. En moeten er vergunningen geregeld worden om de maximale hoogte van de schuur te verlengen? We nemen dit voor u uit handen en gebruiken onze kennis om dit waar mogelijk voor u te regelen.

  Met Geldersche Houtbouw heeft u nergens omkijken naar en geniet u van een schuur die perfect bij u en het bestemmingsplan past. Breng een bezoek aan onze showroom voor inspiratie of neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.