Schuur bouwen regels / schuur bouwen vergunning nodig? | Geldersche Houtbouw

Schuur bouwen regels / schuur bouwen vergunning nodig?

Schuur bouwen regels: vergunning nodig voor schuur bouwen?

Of u een vergunning voor schuur bouwen nodig heeft hangt af van een aantal factoren.

U heeft besloten dat u een esthetische en functionele schuur op uw perceel wilt plaatsen. Goed idee, want zo geniet u van extra ruimte. Maar hoe zit dat eigenlijk met de regels? Mag u zomaar vergunningsvrij een schuur bouwen? En wat zijn de aanvullende eisen? In deze blog zetten we de schuur bouwen regels duidelijk op een rijtje. 

TIP: Geen zin om dit uit te zoeken? Neem dan contact op met Geldersche Houtbouw, leg uw situatie voor. We geven u persoonlijk advies en regelen indien wenselijk uw vergunningen.

Schuur bouwen zonder vergunning, mag dat?

Schuur bouwen zonder vergunning, mag dat?

In sommige gevallen is het mogelijk om een schuur te bouwen zonder vergunning, afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften en de grootte en locatie van de schuur. Hieronder gaan we dieper in op de voorwaarden van het vergunningsvrij bouwen van de schuur. Voor lokale regelgeving kunt u de gemeente raadplegen.

Vergunningsvrij bouwen schuur: regels en wetgeving

Vergunningsvrij bouwen schuur: regels en wetgeving

Of u voor schuur bouwen een vergunning nodig hebt, hangt dus af van hoe de schuur eruit komt te zien en waar deze geplaatst wordt. Er gelden een aantal basisregels die we hieronder verder uitdiepen.

Hoe hoog mag een schuur zijn?

Hoe hoog mag een schuur zijn?

Dat hangt af van de afstand tot het hoofdgebouw. Bovendien geldt dit alleen voor een schuur op uw achtererf. Gaat het om het voorerf, dan is een vergunning, of in ieder geval navraag bij de gemeente, altijd noodzakelijk.

Maximale hoogte schuur vergunningsvrij:

Binnen 4 meter van hoofdgebouw: niet hoger dan 30 centimeter boven de hoogte van de vloer van de eerste bouwlaag. U kunt hierbij ook het plafond van uw woonkamer aanhouden, de schuur mag niet hoger dan 30 centimeter dan het plafond zijn. Indien u een bungalow hebt (één bouwlaag) dan mag de schuur niet boven uw woning uitkomen. 

Vanaf 4 meter van het hoofdgebouw: Vergunningvrij bouwen schuur mag altijd tot (maximaal) 3 meter hoog. Indien het om schuine daken gaat, mag de muur maximaal 3 meter worden, en komt het dak daar nog bovenop (tot maximaal 5 meter), al mag de hoek van het dak dan niet groter zijn dan 55 graden. Extra eis is wel dat de schuur minimaal 4,25 meter van de perceelgrens afstaat. Zo niet, zie regels hieronder.

Schuur bouwen tegen erfgrens, hoe zit dat?

Schuur bouwen tegen erfgrens, hoe zit dat?

De hierboven genoemde regels gelden, maar wel met aanvullende regels. Indien uw perceel grenst aan een andere woning (of bedrijf) dan mag u een schuur bouwen.

Afstand schuur tot erfgrens: Over het algemeen geldt de volgende regel voor het bepalen van de maximale hoogte van de daknok: (afstand tot erfgrens in meters x 0,47) + 3. Hierbij verwijst 3 naar de hoogte van de muur, en is de afstand tot de erfgrens een extra factor.

Voorbeeld: schuur komt 2 meter van erfgrens: (2×0,47) = 0,94 cm + 3 m = 3,94 meter

Schuur op erfgrens bouwen: U dient dit te overleggen met uw buren, en u dient rekening te houden met het ‘recht op licht’ van uw buren. U mag dus niet hun zonlicht belemmeren. Bovendien mag u ook geen ramen met uitzicht op uw buren bouwen. Tenzij u toestemming krijgt. 

Schuur op grens met openbare weg bouwen: U dient een afstand te houden van minimaal 1 meter. Dit geldt niet voor een brandgang, die wordt niet als ‘openbare ruimte’ geschouwd.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten schuur aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe houten schuur!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte schuur een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten schuur aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Grootte schuur vergunningsvrij: hoe groot mag deze zijn?

  Grootte schuur vergunningsvrij: hoe groot mag deze zijn?

  De oppervlakte van de schuur mag maximaal 50% van de oppervlakte van het perceel innemen. Indien er ook andere gebouwen op uw perceel staan, dienen deze meegerekend te worden. Ook hier gelden weer uitzonderingen, vooral voor grote percelen.

  Bebouwingsgebied minimaal 100 m2 en maximaal 300 m2: maximaal 50 m2 plus 20% van het gebiedsdeel dat groter is dan 100 m2.

  Bebouwingsgebied minimaal 300 m2: maximaal 90 m2 plus 10% van het gebiedsdeel dat groter is dan 300 m2, met een maximum tot 150 m2.

  Vergunningsvrij schuur bouwen: let op bestemming

  Vergunningsvrij schuur bouwen: let op bestemming

  Het antwoord op de vraag: ‘Mag ik een schuur bouwen zonder vergunning?’, is zoals u leest best ingewikkeld. Er kunnen bovendien ook nog uitzonderingen gelden bij specifieke bestemmingen. Bij twijfel raden we altijd aan om navraag te doen bij uw gemeente.

  Wilt u een schuur bouwen op agrarische grond? Dit is meestal toegestaan, maar u dient dit voor de zekerheid te controleren bij de gemeente.

  Indien uw woning bestempeld is als beschermde woning of monument, dan zal u vrijwel altijd een omgevingsvergunning aan moeten vragen. Het is ook niet zeker dat dit goedgekeurd wordt door de gemeente.

  Regels schuur bouwen

  Regels schuur bouwen

  Naast het feit of een vergunning voor een schuur nodig is, zijn er ook aanvullende regels waar u aan dient te voldoen. Denk aan regels aan het Bouwbesluit en regels die het burenrecht nastreven. Wij snappen dat dit allemaal ingewikkeld is, en heel wat uitzoekwerk. Wanneer u de bouw van uw houten schuur uitbesteedt aan Geldersche Houtbouw, heeft u geen omkijken naar al die regels en vergunningen. Wij regelen dit voor u.

  Schuur bouwen vergunning? Geldersche Houtbouw regelt het!

  Schuur bouwen vergunning? Geldersche Houtbouw regelt het!

  Zoals u leest zijn er flink wat schuur bouwen regels, en hangt het maar net af van uw situatie of u een vergunning voor schuur bouwen nodig heeft. Wat nou als we u vertellen dat we u volledig kunnen ontzorgen in dit proces? Naast het realiseren van uw schuur, zorgen wij ook voor de juiste vergunningen – indien nodig. Zo heeft u zelf nergens omkijken naar. Meer weten over onze mogelijkheden? Neem contact met ons op of breng een bezoek aan onze showroom, voor de realisatie van uw houten schuur op maat.

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.