Voordelen en nadelen mantelzorgwoning

Voor- en nadelen mantelzorgwoning

Mantelzorgwoning voordelen en nadelen

Met een mantelzorgwoning zijn uw geliefden altijd dichtbij, en geniet u ondanks dat u nauw verbonden bent toch van privacy. U laat uw mantelzorgwoning volledig op maat bouwen. Maar er zijn ook wat zaken om rekening mee te houden als u kiest voor een zorgwoning. Voor- en nadelen mantelzorgwoning? Deze zetten we overzichtelijk voor u op een rijtje!

Mantelzorgwoning voordelen

Mantelzorgwoning voordelen

De voordelen van een mantelzorgwoning zijn groot, en richten zich voornamelijk op continuïteit van de zorg, nabijheid en psychologisch welzijn. U kunt bijvoorbeeld de zorg voor uw ouders op u nemen, of andersom, u kunt bij uw kinderen blijven wonen. We sommen de belangrijkste voordelen van mantelzorg voor u op.

1. Nabijheid van geliefden

1. Nabijheid van geliefden

Een mantelzorgwoning stelt zorgvrager en zorggever in staat om dicht bij elkaar te wonen. Een respectvolle manier van elkaar verzorgen en elkaar liefhebben. De band die u al had met diegene, wordt vaak nóg specialer. Veel kinderen zien hun ouders liever bij hen in de buurt dan in een verpleeghuis. Dat is dan ook een goede reden om te kiezen voor mantelzorg.

2. Hulp altijd in de buurt

2. Hulp altijd in de buurt

Een mantelzorgwoning wordt aan of bij de hoofdwoning gebouwd, en dat is dus dicht in de buurt van elkaar. Dat zorgt er vervolgens voor dat hulp snel ter plaatse is als de zorgvrager dat kan gebruiken. Uiteraard is dat in een tehuis ook zo, maar als u liever wilt dat uw geliefden zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen, dan is een mantelzorgwoning een uitstekend alternatief. Het geeft een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid.

3. Zelfstandigheid en flexibiliteit

3. Zelfstandigheid en flexibiliteit

Wie thuis blijft wonen, maar eigenlijk hulp nodig heeft, kan nog weleens te maken krijgen met ongemakken. Uiteraard is er thuishulp, maar vaak op bepaalde tijdstippen. Met een mantelzorgwoning neemt de flexibiliteit toe. Hulp is snel ter plaatse, en die kan ook op korte termijn ingeschakeld worden. Het vergroot ook de zelfstandigheid van de hulpvrager in kwestie. Die hoeft alleen aan de bel te trekken als er echt hulp nodig is. Bovendien kan er snel gereageerd worden op plots veranderende omstandigheden.

4. Emotionele positiviteit (welzijn)

4. Emotionele positiviteit (welzijn)

De hulpvrager die in een mantelzorgwoning woont, die ervaart een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Vooral ouders ervaren vaak een gigantisch geluksgevoel als hun kinderen de zorg voor hen op zich willen nemen. Het kan veel stress wegnemen, zoals de stress van het alleen zijn (en kunnen vallen) of de stress van het verpleegd moeten worden in een tehuis. Ook de zorggever kan beter in zijn of haar vel zitten doordat hij of zij iets goed doet. Zo brengt een mantelzorgwoning veel emotionele positiviteit met zich mee.

5. Privacy ten opzichte van samenwonen

5. Privacy ten opzichte van samenwonen

Door te kiezen voor een mantelzorgwoning bij de hoofdwoning, blijft er voldoende privacy over voor beide partijen. Die kunnen elkaar opzoeken indien wenselijk, maar leven net zo goed apart. Een eigen voordeur, badkamer en keuken. Jullie beslissen zelf wanneer jullie bij elkaar aan tafel aanschuiven, in plaats van dat het dagelijkse kost is.

6. Kostenbesparing met mantelzorg

6. Kostenbesparing met mantelzorg

Een verpleeghuis of andere vorm van institutionele zorg neemt een flinke hap uit de erfenis. Nu zult u vast niet kiezen voor mantelzorg vanuit financiële redenen, maar het is een mooie bijkomstigheid. Jullie beslissen zelf wie de kosten voor de mantelzorgwoning op zich neemt (lees daarvoor ook ons artikel over fiscale gevolgen van mantelzorgwoning). Bovendien kunt u de mantelzorgwoning dusdanig laten ontwerpen dat u deze op een later moment kunt omtoveren tot bijgebouw, garage of tuinkamer.

7. Mantelzorgwoning op maat laten maken

7. Mantelzorgwoning op maat laten maken

Een ander voordeel van een mantelzorgwoning is dat u deze tot in de puntjes op maat kunt laten bouwen. U kiest zelf de inrichting en voegt extra’s toe waar de zorgvrager behoefte aan heeft. Een rolstoelvriendelijke keuken, een grote ruimte voor een gigantische televisie, u kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. En zoals benoemd kunt u de zorgwoning op een later moment altijd ombouwen tot hobbyruimte, tuinkantoor, et cetera.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe houten mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw tuindromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Mantelzorgwoning op maat bij Geldersche Houtbouw

  Mantelzorgwoning op maat bij Geldersche Houtbouw

  Wilt u een mantelzorgwoning op maat laten maken? Dan bent u aan het juiste adres bij Geldersche Houtbouw. Wij zetten uw wensen om in een uitvoerbaar ontwerp, dat we vervolgens razendsnel en prefab voor u realiseren.

  Mantelzorgwoning nadelen

  Mantelzorgwoning nadelen

  Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan een mantelzorgwoning. Nou ja, nadelen, in ieder geval zaken om rekening mee te houden voordat u er daadwerkelijk voor kiest.

  1. Beperkt deels de privacy

  1. Beperkt deels de privacy

  Hoewel een mantelzorgwoning in principe als voordeel heeft dat het privacy biedt, beperkt het natuurlijk wel in bepaalde mate de privacy. Het is immers anders dan wanneer jullie ook echt meerdere straten van elkaar af wonen. Voor veel dierbaren is dit geen enkel probleem, en er kunnen ook altijd afspraken over gemaakt worden. Uiteraard is het wel slim om vooraf de verwachtingen met elkaar te delen.

  2. Verlies van onafhankelijkheid en flexibiliteit

  2. Verlies van onafhankelijkheid en flexibiliteit

  Ten opzichte van thuis wonen kan de zorgvrager het idee krijgen dat hij of zij afhankelijk is van de zorggever, zoals de kinderen. Dit vindt niet iedereen even prettig. Ook de zorggever moet in bepaalde mate flexibiliteit inleveren. De zorg voor een ander mag niet onderschat worden, en (op termijn) gaat hier veel tijd inzitten. Dat kan dan weer een belemmering zijn voor de vrije tijd, of voor het maken van carrière. Het is belangrijk dit te beseffen, zodat u als zorggever op een later moment niet met uzelf in de knoop komt.

  3. Beperkte toegang tot professionele zorg

  3. Beperkte toegang tot professionele zorg

  Familieleden of vrienden hebben niet altijd de juiste medische achtergrond om in iedere situatie goed te kunnen handelen. Zeker wanneer de zorgvrager specifieke zorg behoeft dan is kennis en kunde noodzakelijk. Met mantelzorg zijn die professionele zorg en medische voorzieningen minder dichtbij dan in een tehuis, wat in sommige situaties een nadeel is.

  4. Kosten en ruimtebeperkingen

  4. Kosten en ruimtebeperkingen

  Een mantelzorgwoning neemt ruimte in beslag, waardoor er minder ruimte voor privégebruik overblijft bij de hoofdwoning. Dit vindt niet iedereen even prettig. Bovendien moet er geïnvesteerd worden in het bouwen van de mantelzorgwoning. Gelukkig zijn er wat dat betreft genoeg opties, zodat de mantelzorgwoning perfect aansluit bij het budget. Bovendien kan, zoals benoemd, de zorgwoning dusdanig gebouwd worden dat deze op een later moment nog omgezet kan worden tot waardevol bijgebouw.

  Mantelzorgwoning op maat bij Geldersche Houtbouw

  Mantelzorgwoning op maat bij Geldersche Houtbouw

  Wilt u een mantelzorgwoning laten bouwen en wegen de voordelen voor u op tegen de mogelijke nadelen in uw situatie? Kom dan eens langs in de showroom van Geldersche Houtbouw en ontdek de mogelijkheden. De koffie staat klaar in Kootwijkerbroek in Gelderland. U kunt tevens de Open Mantelzorgwoning Dagen bezoeken of contact met ons opnemen voor meer informatie. Wij bouwen uw houten mantelzorgwoning prefab en volledig op maat, zodat deze perfect aansluit bij uw wensen en budget!

  Wat zeggen klanten over ons

  Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

  Realistische visuals
  Realistische visuals
  Het eindresultaat is tekenend voor u.
  3000+ gebouwen
  3000+ gebouwen
  Deze ervaring telt door in ieder project.
  Hoge bouwsnelheid
  Hoge bouwsnelheid
  Moderne, gecontroleerde productie.
  Hoge waardering
  Hoge waardering
  Een 9+ door meer dan 900 klanten.