Mantelzorgwoning op agrarische grond, mag dat? Lees hier de regels!

Mantelzorgwoning agrarisch grond / buitengebied

Mantelzorgwoning agrarisch grond / buitengebied

U heeft een mooi stuk grond liggen, maar de bestemming is agrarisch. Is het dan toegestaan om een mantelzorgwoning op uw agrarische grond te plaatsen? In dit artikel gaan we in op de regels, zodat u weet wat wel en niet mag. In 6 stappen loodsen we u tevens naar de perfecte maatwerk mantelzorgwoning in het buitengebied.

Mantelzorgwoning boerderij

Mantelzorgwoning boerderij

Wanneer u een agrarisch bedrijf heeft, of in ieder geval een agrarische bestemming, dan gaat het vaak om grond die al jarenlang in de familie is. Het is dan ook extra mooi als de hele familie bij elkaar in de buurt kan blijven wonen als er zorg nodig is. Een mantelzorgwoning is dan een goede keuze. Maar zoals u wellicht weet, mag u grond met agrarische bestemming niet zomaar bebouwen. U volgt het volgende stappenplan om alsnog een mantelzorgwoning bij de boerderij te kunnen plaatsen.

Stap 1: bestemming van grond achterhalen

Stap 1: bestemming van grond achterhalen

U start met het achterhalen of de plek waar u de mantelzorgwoning wilt plaatsen, ook daadwerkelijk onder agrarische grond valt. Dat kan namelijk verschillen per locatie. U raadpleegt hiervoor het bestemmingsplan van uw grond.

 

TIP – Vergunningsproces mantelzorgwoning buitengebied uitbesteden

Geldersche Houtbouw heeft door de jaren heen al veel mantelzorgwoningen in het buitengebied gebouwd. Naast ontwerp en realisatie, nemen wij ook het vergunningsproces voor u uit handen. Wij weten tevens de regels waar uw mantelzorgwoning in het buitengebied aan moet voldoen. Neem contact met ons op als u een mantelzorgwoning in agrarisch gebied wilt laten bouwen.

Stap 2: navraag doen bij gemeente

Stap 2: navraag doen bij gemeente

Bestaat uw perceel uit agrarische grondbestemming en wilt u de mantelzorgwoning in agrarisch gebied laten bouwen? Dan dient u navraag te doen bij de gemeente. Het verschilt namelijk per gemeente of een mantelzorgwoning op agrarische grond bouwen wel of niet toegestaan is. Mag het, dan kan het ontwerpproces van start. Mag het niet, dan vraagt u na wat er moet gebeuren zodat het toch toegestaan is. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het aanvragen van een vergunning of een bestemmingsplanwijziging.

Regels mantelzorgwoning buitengebied

Regels mantelzorgwoning buitengebied

In veel gevallen zal u (direct of uiteindelijk) een mantelzorgwoning bij uw boerderij mogen plaatsen. Dit mag zelfs vergunningsvrij! U dient dan wel aan een aantal algemene voorwaarden te voldoen, die overigens ook gelden in niet-agrarisch gebied.

  • De mantelzorgwoning mag maximaal 100 m2 zijn.
  • Regels omtrent de hoogte, die afhangt van de afstand tot de hoofdwoning.
  • U heeft een verklaring nodig dat mantelzorg noodzakelijk is (mantelzorgindicatie).
Stap 3: eerste ontwerp laten maken en vrijblijvende prijsopgave aanvragen

Stap 3: eerste ontwerp laten maken en vrijblijvende prijsopgave aanvragen

U mag een agrarische mantelzorgwoning in het buitengebied laten bouwen! Dan is het tijd voor de ontwerpfase. Komt u eens langs bij Geldersche Houtbouw in de showroom in Kootwijkerbroek (Gelderland). De koffie staat klaar en we gaan graag met u om tafel zitten om een eerste schets te maken. We laten u voorbeelden zien en stellen u de juiste vragen, zodat u de mantelzorgwoning krijgt die perfect bij u past. U ontvangt ook een kostenindicatie.

Vraag direct een vrijblijvende offerte voor uw nieuwe mantelzorgwoning aan

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor uw nieuwe mantelzorgwoning!

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is, en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Laat ons weten wat uw ideeën zijn, en ons team staat klaar om een op maat gemaakte offerte voor u samen te stellen. Wacht niet langer en laat uw dromen werkelijkheid worden met Geldersche Houtbouw!

Stap 1 van 2

Afmetingen
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    Mantelzorgwoning op agrarische grond - kosten?

    Mantelzorgwoning op agrarische grond - kosten?

    De kosten van een mantelzorgwoning in het buitengebied hangen af van tal van factoren. Denk hierbij aan de ondergrond waarop de zorgwoning geplaatst wordt, de gebruikte materialen, het ontwerp en de complexiteit daarvan en extra opties. Op basis van uw wensen geven we u bij Geldersche Houtbouw graag een vrijblijvende prijsopgave. Wanneer u naar onze showroom komt voor een eerste indicatie, hoeft u uiteraard nog niet definitief te beslissen. Denkt u er gerust rustig over na.

    Stap 4: tot in detail uw mantelzorgwoning laten ontwerpen

    Stap 4: tot in detail uw mantelzorgwoning laten ontwerpen

    Spreken de vrijblijvende offerte en de woningen van Geldersche Houtbouw u aan, en wilt u de mantelzorgwoning in het buitengebied laten ontwerpen? Dan finetunen we het ontwerp dat we reeds met u besproken hebben. Dit passen we net zolang aan totdat u helemaal tevreden bent. Uiteraard houden we rekening met de eisen vanuit de gemeente. We tonen u een 3D-ontwerp van uw nieuwe mantelzorgwoning. Mocht er nog een vergunning bij uw gemeente aangevraagd moeten worden, dan nemen wij dit voor u uit handen.

    Stap 5: wij bouwen uw mantelzorgwoning prefab

    Stap 5: wij bouwen uw mantelzorgwoning prefab

    Zodra het ontwerp helemaal naar wens is gaan wij aan de slag met het prefab bouwen van uw mantelzorgwoning voor in het buitengebied. Dit doen we in onze grote werkplaats. Het grote voordeel is dat u zelf niet in de rommel zit, omdat alle losse elementen bij ons al gerealiseerd worden. U heeft zelf nergens omkijken naar. We spreken daarnaast concrete deadlines af over de opleverdatum. Zo weet u waar u aan toe bent. 

    Stap 6: we bouwen uw mantelzorgwoning op agrarische grond op

    Stap 6: we bouwen uw mantelzorgwoning op agrarische grond op

    Als alle elementen gereed zijn (meestal binnen enkele maanden), dan komen we naar u toe en zetten we uw mantelzorgwoning in elkaar. We leveren uw mantelzorgwoning in het buitengebied in circa 1,5 week op! Zo kan uw geliefde familielid (of uzelf) direct de nieuwe mantelzorgwoning betrekken.

    Mantelzorgwoning buitengebied? Geldersche Houtbouw!

    Mantelzorgwoning buitengebied? Geldersche Houtbouw!

    Door samen te werken met een full-service specialist op het gebied van mantelzorgwoningen in het buitengebied, weet u zeker dat u kiest voor een soepel proces. Hierbij zorgen wij ervoor dat u voldoet aan de voorwaarden die in uw gemeente gesteld worden, en nemen we indien nodig het vergunningsproces uit handen. Spreekt onze werkwijze u aan of heeft u nog vragen? Neem dan contact op, bezoek de Open Mantelzorgwoning Dagen of breng een bezoek aan onze showroom in Kootwijkerbroek.

    Wat zeggen klanten over ons

    Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

    Realistische visuals
    Realistische visuals
    Het eindresultaat is tekenend voor u.
    3000+ gebouwen
    3000+ gebouwen
    Deze ervaring telt door in ieder project.
    Hoge bouwsnelheid
    Hoge bouwsnelheid
    Moderne, gecontroleerde productie.
    Hoge waardering
    Hoge waardering
    Een 9+ door meer dan 900 klanten.