Wie is de eigenaar van de mantelzorgwoning? | Geldersche Houtbouw

Wie is de eigenaar van de mantelzorgwoning?

Bent u automatisch eigenaar van de mantelzorgwoning?

Er zitten best wat haken en ogen aan het bezit van een mantelzorgwoning. Denk aan sloopkosten nadat de mantelzorgperiode stopt. De fiscus die kijkt of u te maken heeft met schenk- overdracht- of erfbelastingen. Hypotheekaftrek en bouwkosten die niet aftrekbaar zijn bij de belastingdienst.

Mantelzorg in het kort

Mantelzorg in het kort

De overheid spreekt van mantelzorg wanneer u vrijwillig (intensieve) zorg verleent voor iemand in uw omgeving. Dit mag gaan om verzorging en verpleging. Maar ook om het bieden van huishoudelijke hulp. Dankzij uw hulp, hoeft de persoon die u verzorgt, niet naar een verzorgingstehuis.

Wat zijn de voordelen van een mantelzorgwoning?

  • De kortere reistijd voor u als mantelzorger.
  • Een vertrouwde omgeving voor de personen die mantelzorg ontvangen.
  • Het verkleint de stap of voorkomt verhuizing naar een verzorgingstehuis.
  • U bent in de buurt wanneer dat nodig is, dat geeft rust.
  • Een mantelzorgwoning biedt een ‘thuis’.
Een normale situatie, u bent de eigenaar

Een normale situatie, u bent de eigenaar

Voor het gemak gaan we uit van de situatie dat u voor uw ouders gaat zorgen. Deze situatie zien wij het meest. Uw ouders verkopen de woning waarin zij woonden. En van dat geld bouwen ze een mantelzorgwoning op uw perceel. In dat geval bent u alsnog de eigenaar van de mantelzorgwoning. In de woning, mogen maximaal twee personen wonen. Waarvan er één zorgbehoevend is.

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen

Voor de belastingdienst is uw mantelzorgwoning onroerend goed. Daarmee valt hij in box3. Echte fiscale waarde heeft uw mantelzorgwoning niet. Omdat er geen WOZ-waarde wordt toegekend aan een mantelzorgwoning. De hypotheekrente is voor een deel niet aftrekbaar. Omdat de mantelzorgwoning niet als uw eigen woning telt. Ook zijn de (ver)bouwkosten niet aftrekbaar. Let er op dat het geven van mantelzorg mogelijk gevolgen heeft voor: de AOW-uitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstandsuitkering.

Zit er een hypotheek op de hoofdwoning? Dan kan het zijn dat u toestemming van de bank nodig heeft. Vraag dus altijd bij de hypotheekverstrekker of u een mantelzorgwoning mag bouwen. Zo voorkomt u in het ergste geval een executieverkoop.

Maak direct een afspraak

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Neem contact met ons op om een showroombezoek te plannen!

In de showroom trakteren we u graag op een heerlijk kopje koffie of thee. U kunt een kijkje nemen bij alle houten gebouwen in de showroom en we laten u graag onze moderne werkplaats zien.

Wij begrijpen dat het kiezen van de perfecte mantelzorgwoning een belangrijke beslissing is en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten mantelzorgwoning aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte of een gezellige buitenlounge.

Naam(Vereist)
Wat gebeurt er met de woning nadat de mantelzorg stopt?

Wat gebeurt er met de woning nadat de mantelzorg stopt?

Blijft het gebouw staan? Dan moet het een andere functie krijgen. Het alternatief is dat het volledige gebouw weggaat. Hoe dan ook. Er mag geen gebouw meer op uw perceel staan, dat bedoeld is als woning. Daarom moet u na de mantelzorgperiode de badkamer, toilet en/ of de keuken slopen.

Notariële zaken
Nadat de mantelzorgperiode stopt heeft u in principe een houten bijgebouw gekregen. Hoe wordt dit verdeeld onder andere erfgenamen? Ook is het mogelijk, dat de belasting dit ziet als een schenking. Daarom moet u mogelijk schenkbelasting betalen. Dit is te voorkomen met een opstalrecht.

Uitzonderingen in het eigendom van de mantelzorgwoning

Uitzonderingen in het eigendom van de mantelzorgwoning

Er zijn altijd uitzonderlijke situaties te bedenken. Erfpacht en opstalrechten zijn voorbeelden. Die weer gevolgen hebben voor de zelfstandige status en gemeentelijke lasten van een mantelzorgwoning. Of het terugvorderen van een verarming, wat resulteert in een schuld in box 3. Ons advies is daarom om uw situatie bij een notaris door te nemen en vast te leggen.

Geldersche Houtbouw is niet aansprakelijk voor eventuele verkeerde aannames, keuzes en acties op basis van deze tekst. Het blijft uw verantwoordelijkheid om te kijken wat van toepassing is in uw situatie.

Wat zeggen klanten over ons

Bekijk projecten

Bekijk projecten

Onze werkwijze

Onze werkwijze

Contact

Contact

Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

Realistische visuals
Realistische visuals
Het eindresultaat is tekenend voor u.
3000+ gebouwen
3000+ gebouwen
Deze ervaring telt door in ieder project.
Hoge bouwsnelheid
Hoge bouwsnelheid
Moderne, gecontroleerde productie.
Hoge waardering
Hoge waardering
Een 9+ door meer dan 900 klanten.