Vergunningsvrij bijgebouw – voorwaarden
Doe bij twijfel navraag bij de gemeente. Voldoet uw bijgebouw niet aan de voorwaarden, dan heeft u uiteraard wel de optie om een vergunning aan te vragen.
1. Locatie
Het bijgebouw staat op het achtererf en is op die manier dus niet belemmerend voor het uitzicht vanaf de openbare weg. Ook bouwt u niet bij een beschermde woning of monument. U houdt zich aan het bouwbesluit.
2. Maximaal te bebouwen gebied
U voldoet aan het maximaal te bebouwen gebied voor vergunningsvrij bouwen. De cijfers gelden voor het volledige erf en zijn afhankelijk van de omvang daarvan.
- Tuin 100m2 of kleiner: helft gebied bebouwen.
- Tuin 100m2 tot 300 m2: helft gebied + 20% van deel dat groter is dan 100 m2.
- Tuin groter 300 m2: helft gebied + 10% van deel dat groter is dan 200 m2 (in totaal maximaal 150 m2).
3. Maximale hoogte van bijgebouw
Uw bijgebouw voldoet aan de regels voor maximale hoogte, die afhangen van de afstand tot het hoofdgebouw.
- Binnen 4 meter van hoofdgebouw: maximaal 30 centimeter boven de vloer van de eerste bouwlaag. Bij bungalow (één verdieping) geldt bovenkant woning als max.
- Vanaf 4 meter van het hoofdgebouw: tot 3 meter hoog bouwen. Bij een schuin dak mag de hellingshoek maximaal 55 graden zijn. Het hoogste punt van het bijgebouw tot maximaal 5 meter hoog (zie volgende regel).
4. Afstand tot perceelgrens invloed op hoogte
Indien het bijgebouw minimaal 4,25 meter van de erfgrens afstaat, is deze regel niet van toepassing. Anders houdt u de volgende formule aan voor het berekenen van de maximale hoogte. Bij afstand tot de openbare ruimte altijd 1 meter afstand als minimum.
Hoogte bijgebouw erfgrens buren – formule:
- Maximale hoogte bijgebouw = (afstand tot erfgrens in meters x 0,47) + 3.
Voorbeeld: schuur komt 2 meter van erfgrens: (2×0,47) = 0,94 cm + 3 m = 3,94 meter hoog.