4 bepalende punten voor het ontwerp | Geldersche Houtbouw

4 bepalende punten voor het ontwerp

4 punten die in uw ontwerp moeten zitten

Ontwerpen is een leuk en creatief proces. U begint met het uitwerken van al uw ideeën en wensen. Als u die basis heeft staan, is het tijd om te kijken naar de praktische zaken. Zoals de draagconstructie en onderhoudsgevoeligheid van specifieke materialen.

1. De indeling en afmetingen

1. De indeling en afmetingen

Het is een open deur, bepalen hoe groot uw schuur, overkapping of ander bijgebouw moet worden. Dit begint bij uit te werken hoeveel ruimte u echt nodig heeft. En op te schrijven waarvoor de ruimte moet gaan dienen. Het bouwwerk moet natuurlijk ook passen binnen de beschikbare ruimte. Kijk hierbij goed naar eventuele obstakels zoals: bomen, andere gebouwen en afstand tot de erfgrens. Heeft u ook goed gekeken naar de bouwregels voor vergunningsvrij bouwen?

Houdt ook rekening met de ruimte om het gebouw. Moet er bijvoorbeeld een auto in de schuur kunnen staan? Dan is het logisch dat u ook voldoende ruimte nodig heeft om goed de schuur in- en uit te kunnen rijden.

Samengevat zijn de belangrijkste punten voor het bepalen van de afmeting en indeling:

  • De ruimte die u nodig heeft.
  • Het aantal vierkante meters dat u kan en mag bouwen.
  • Praktische zaken waar u de ruimte voor gaat gebruiken.

3D tekenen
Vindt u het lastig om voor u te zien hoe het ontwerp eruit komt te zien, zich verhoudt met de rest van de tuin, of hoe het praktisch in te delen is? Dan helpen wij u graag met een 3D tekening op maat.

2. De dakconstructie

2. De dakconstructie

Het dak van uw bijgebouw kan multifunctioneel zijn. Steeds vaker worden er zonnepanelen op het dak geplaatst. Dan wilt u natuurlijk dat de zon zo lang mogelijk op het dak staat. Ook zijn groene daken een opkomende trend. Denk goed na over de opties van het dak. Dat begint bij de vorm van uw gebouw en het wel- of niet bouwen van een zolderverdieping.

De hoogte van de nok en goot bepalen mede of u vergunningsvrij mag bouwen. Verder is het belangrijk goed te kijken naar de schaduw die het dak veroorzaakt. Bij zowel uzelf, als eventueel bij de buren.

Samengevat is het belangrijk om:

  • Te letten op de nokhoogte i.v.m. vergunningen.
  • Besluiten of u wel- of geen zolderverdieping wilt.
  • Uw dak te veel schaduw vormt bij uzelf en uw buren.
  • Er eventueel zonnepanelen geplaatst moeten worden.
  • Rekening te houden met uw persoonlijke smaak.

De meest voorkomende daken zijn: een zadeldak, een kapschuur, het lessenaars dak en een plat dak.

3. Het plaatsen van ramen en deuren

3. Het plaatsen van ramen en deuren

Zonder deuren wordt toegang tot uw bijgebouw lastig. Dat is logisch. Waar vaak minder over wordt nagedacht. Is dat deuren (net als ramen) de kosten flink kunnen opvoeren. Ook kunnen grote ramen en deuren zorgen voor uitdagingen in de constructie van het bijgebouw. Let dus niet alleen op het ontwerp. Maar ook op de functionaliteit van ramen en deuren. Kijk tot slot ook naar de meest logische aanlooproute. Aan welke kant moet het beslag zitten?

Wanneer u veel natuurlijk lichtinval wilt, is het zaak dat u kijkt naar de locatie en grootte van de ramen. Een raam waar veel licht door naar binnenkomt, zorgt ook voor warmte. Overweegt u dan ook zonwering? Neem dit mee in uw ontwerpplan en budget.

Samengevat is het belangrijk:

  • Dat u goed kijkt naar een logische aanlooproute.
  • Voordat u gaat ontwerpen, is het verstandig te kijken naar de verschillende materialen.
  • Houdt u rekening met een specifiek budget, verdiep uzelf dan goed in de kosten.
  • Kijkt u naar de lichtinval en eventuele zonwering.
  • Let ook op het onderhoud en materiaal van deuren en kozijnen.
4. Het materiaal en de kleurkeuzes

4. Het materiaal en de kleurkeuzes

De uitstraling van uw bijgebouw wordt voor het leeuwendeel bepaald door de materialen en kleur. Elk type materiaal brengt een bepaald kosten- en onderhoudsplaatje met zich mee. Het is raadzaam om meerdere materiaalsoorten te vergelijken met elkaar. Het liefst met een monsterstaal of door voorbeeldgebouwen te bekijken in een showroom. Laat u daarbij goed adviseren door een specialist. Om achteraf teleurstelling te voorkomen.

Persoonlijke hulp

Persoonlijke hulp

Vindt u het lastig om keuzes te maken? Dan zijn er diverse hulpbronnen die u verder helpen:

  • Onze showroom in Kootwijkerbroek.
  • De 3D tekeningen die wij voor u maken.
  • Online tools zoals

Maak direct een afspraak

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Neem contact met ons op om een showroombezoek te plannen!

In de showroom trakteren we u graag op een heerlijk kopje koffie of thee. U kunt een kijkje nemen bij alle houten gebouwen in de showroom en we laten u graag onze moderne werkplaats zien.

Wij begrijpen dat het kiezen van het perfecte gebouw een belangrijke beslissing is en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten gebouw aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Naam(Vereist)

Wat zeggen klanten over ons

Bekijk projecten

Bekijk projecten

Onze werkwijze

Onze werkwijze

Contact

Contact

Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

Realistische visuals
Realistische visuals
Het eindresultaat is tekenend voor u.
3000+ gebouwen
3000+ gebouwen
Deze ervaring telt door in ieder project.
Hoge bouwsnelheid
Hoge bouwsnelheid
Moderne, gecontroleerde productie.
Hoge waardering
Hoge waardering
Een 9+ door meer dan 900 klanten.