3 aandachtspunten om te bouwen zonder vergunning | Geldersche Houtbouw

3 aandachtspunten om te bouwen zonder vergunning

3 aandachtspunten om te bouwen zonder vergunning

Het scheelt u tijd, moeite en legeskosten: bouwen zonder vergunning. Dat lijkt ideaal, toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten. In dit blogartikel staan de 3 belangrijkste aandachtspunten omschreven. Voor een goed advies op maat, adviseren wij u om een afspraak met ons te maken.

Even kort over de voordelen

Even kort over de voordelen

Zonder vergunningen kunt u over het algemeen snel starten met bouwen. Het scheelt bureaucratisch gedoe met overheidsinstanties. En uiteraard betaalt u geen kosten die in rekening worden gebracht voor het aanvragen van een bouwvergunning (legeskosten). Daarom is het fijn als u met ontwerpen al rekening houdt met de eisen van vergunningsvrij bouwen.

Klinkt ideaal, maar

Klinkt ideaal, maar

Er zitten een aantal voorwaarden aan bouwen zonder vergunning. Denk aan de veiligheidsnormen en regels van het Bouwbesluit en Besluit omgevingsrecht (Bor). Het burenrecht zoals omschreven staat in het Burgerlijk Wetboek. Of bewijsmateriaal wanneer u besluit de woning te verkopen. U moet altijd kunnen bewijzen dat uw (bij)gebouwen legaal gebouwd zijn.

Dan zijn er nog 3 belangrijke punten die wij graag met u doornemen.

1. De grootte van het bijgebouw

1. De grootte van het bijgebouw

Hoe groot u mag bouwen, hangt af van het achtererfgebied. Dit deel begint doorgaans van 1 meter achter de gevel door naar achter. Over de rest van het perceel. Hoeveel u mag bouwen staat omschreven in deze tabel:

Dat betekent dat u in totaal, maximaal 150 mkan bouwen. Tenzij uw perceel geen woonbestemming heeft. Het gaat om een monumentaal pand. Of u te maken heeft met een beschermd dorpsgezicht.

2. De hoogte van het bijgebouw

2. De hoogte van het bijgebouw

Deze regel is gelukkig vrij eenvoudig. Alle bijgebouwen die lager zijn dan 5 meter. En een goot hebben op maximaal 3 meter hoogte, mogen vergunningsvrij gebouwd worden.

Verder moet u qua hoogte van het gebouw ook rekening houden met:

  1. Binnen 4 meter van de woning mag u maximaal 30 cm boven de eerste bouwlaag bouwen.
  2. Op de erfgrens mag u 3 meter nokhoogte bouwen. Elke meter die u verder van de erfgrens bouwt, mag het bijgebouw 47 cm hoger worden. (Tot maximaal 5 meter). De formule is dan: afstand nok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3= maximale nokhoogte in meters.
3. De erfgrensformule

3. De erfgrensformule

Allereerst moet u weten waar de grens precies ligt. Het kadaster bepaalt waar deze denkbeeldige lijn loopt. Als u gaat bouwen tegen de erfgrens, moet u rekening houden met bijvoorbeeld: het burenrecht, ramen die op de erfgrens gebouwd worden of openbare grond die grenst aan uw perceel.

Als u twijfelt over uw grens, kunt u de hulp inschakelen van het Kadaster.

Maak direct een afspraak

Bent u enthousiast geworden en benieuwd wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Neem contact met ons op om een showroombezoek te plannen!

In de showroom trakteren we u graag op een heerlijk kopje koffie of thee. U kunt een kijkje nemen bij alle houten gebouwen in de showroom en we laten u graag onze moderne werkplaats zien.

Wij begrijpen dat het kiezen van het perfecte gebouw een belangrijke beslissing is en we willen u graag helpen bij elke stap van het proces. Met onze jarenlange ervaring en vakmanschap zorgen we ervoor dat uw houten gebouw aan al uw wensen voldoet, of het nu gaat om extra opbergruimte, een gezellige buitenlounge of een multifunctionele werkruimte.

Naam(Vereist)
Professionele hulp bij vragen over vergunningen

Professionele hulp bij vragen over vergunningen

Er zijn nogal wat wetten en regels waar u mee te maken krijgt als u gaat bouwen. Het is logisch dat u extra hulp nodig heeft om zeker te weten dat u geen regels overtreedt. Het team van de Geldersche Houtbouw staat klaar om u te helpen.

Maak eenvoudig een afspraak, of bekijk de volledige toelichting van de overheid hier.

Wat zeggen klanten over ons

Bekijk projecten

Bekijk projecten

Onze werkwijze

Onze werkwijze

Contact

Contact

Geeft ruimte. Voor elkaar. Om te genieten.

Realistische visuals
Realistische visuals
Het eindresultaat is tekenend voor u.
3000+ gebouwen
3000+ gebouwen
Deze ervaring telt door in ieder project.
Hoge bouwsnelheid
Hoge bouwsnelheid
Moderne, gecontroleerde productie.
Hoge waardering
Hoge waardering
Een 9+ door meer dan 900 klanten.