Waarom een bijgebouw van hout?

Waarom hout?

Wanneer je je aan het oriënteren bent op een bijgebouw dan zijn er heel veel opties. Zo kun je kiezen of je een stenen of een houten bijgebouw wilt. De keuze voor hout is niet voor een ieder zo duidelijk. Hier geven we een aantal voordelen weer van het bouwen met hout.

 

Klimaat

Met het veranderende klimaat, is het belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Op allerlei manieren wordt geprobeerd om de uitstoot van CO2  te verminderen. Het bouwen van houten gebouwen, waarbij het hout uit verantwoord beheerde bossen wordt onttrokken, helpt daarbij.

bos

 

Bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien en slaan daarmee koolstof op in het hout. Hout bestaat voor ruim 40% uit koolstof. Daarna wordt de boom gekapt en verwerkt in een houten gebouw. Op deze manier slaan we dus koolstof op en wordt het niet weer teruggegeven aan de lucht.

Voor iedere gekapte boom worden meerdere bomen terug geplant. Een houten bijgebouw van Geldersche Houtbouw draagt dus bij aan een gezonder leefklimaat! Uit een rapport geschreven in opdracht van de Finse regering blijkt dat als in Europa 4% meer met hout zou worden gebouwd dat jaarlijks 150 miljoen ton CO2 zou schelen.

 

Architectonische mogelijkheden

Hout is er in veel verschillende soorten en maten. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kleur en kan op verschillende manieren worden verwerkt. Omdat hout zich goed laat bewerken is het mogelijk om met één houtsoort diverse uitstralingen te creëren. Zo is het mogelijk om een nostalgische, landelijke, robuuste, tijdloze of juist moderne uitstraling aan een houten gebouw mee te geven.

 landelijke overkapping

Landelijk

 

moderne overkapping

Modern

 

nostalgische schuur met overkapping

Nostalgisch

 

Tijdloze schuur met overkapping

Tijdloos

 

Hout is zelfs zo geschikt om mee te bouwen dat er ook flatgebouwen mee worden gemaakt. Zie onderstaande afbeelding.

 

houten flatgebouw

Houten flatgebouw in Bergen

 

Gewicht

Houtskeletbouw is licht van gewicht maar niet minder sterk dan steen. Vanwege het lichtere gewicht kan een fundering 20 tot 25% lichter zijn dan voor een vergelijkbaar gebouw in steen. Dat scheelt enorm in de kosten. Daarbij kunnen hierdoor de wanden in de fabriek prefab worden gemaakt, dit garandeert precisie en een snelle bouwtijd.

 

Brandveilig

Anders dan vaak wordt gedacht is hout niet minder brandveilig dan steen. Een houten gebouw stort zelfs mínder snel in bij brand dan een gebouw van beton. Beton wordt zwak en staal smelt bij brand. Een houten balk, bijvoorbeeld van een Douglas spar, verkoold met een snelheid van 39mm per uur. Als we de balken maar dik genoeg maken kunnen we bepalen hoe lang een gebouw blijft staan! Per kilogram is hout zelfs sterker dan staal..

Daarbij wordt een houten gebouw ook op dezelfde manier verzekert als een stenen gebouw. Je betaalt er dus niets meer voor.

 

En nu?

Geldersche Houtbouw is gespecialiseerd in het bouwen van houten maatwerk bijgebouwen. Uw wensen zijn de blauwdrukken van uw houten bijgebouw. Benieuwd naar wat Geldersche Houtbouw voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Hans van den Beukel 12-4-2019